Paraolümpiamängude avatseremoonial kantakse ka Afganistani lippu

Postimees Sport
Copy
Afganistani lipp Tokyo olümpiamängudel.
Afganistani lipp Tokyo olümpiamängudel. Foto: Lui Siu Wai/SCANPIX

Tokyo olümpiamängude korralduskomitee juht Seiko Hashimoto andis teada, et kuigi Afganistani koondis paraolümpial ei osale, kannab avatseremoonial solidaarsuse märgiks lippu ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Ameti (UNHCR) esindaja.

Rahvusvaheline paraolümpiakomitee kinnitas esmaspäeval, et kuna Taliban on üle võtnud Afganistani juhtimise, siis ei lubata riigi koondist Tokyos algavatele paraolümpiamängudele. 

«Solidaarsuse märgiks kaasame avatseremooniale ka Afganistani lipu. Otsus sündis pühapäeval ja selle jaoks kutsusime Tokyosse lippu kandma UNHCR-i esindaja. On oluline esile tõsta, et soovime maailmale saata rahu ja solidaarsust hindava sõnumi. Tahaksime, et afgaanid oleksid siin ise oma lippu kandmas, aga kahjuks pole see füüsiliselt võimalik. Mõtetes on nad kindlasti meiega siin,» sõnas Hashimoto.

Möödunud pühapäeval haaras äärmusliikumine Taliban võimu Afganistani pealinnas Kabulis. Kohalikud on meeleheitel ja loodavad riigist pääseda, vapramad peavad aga meeleavaldusi. Samal ajal peavad teised riigid nõu, mida teha.

Sündmuste arengu käigus tunti suurt muret ka selle vastu, mis saab Afganistani sportlastest, eriti just naistest. Kohe peale taliibide võimule tulekut sai selgeks, et naissportlase tulevik on ohus, sest neid tahetakse kas hukata või julmal moel ära kasutada.

Taekwondod harrastavast Zakia Khudadadist pidi saama esimene Afganistani naine, kes osaleb paraolümpiamängudel. Paraku on 23-aastase naise olümpiaunistus kildudeks purunenud. «Me tahtsime, et temast saaks teenäitaja teistele naissportlastele ja eriti parasportlasele,» ütles Afganistain paraolümpiakomitee juht Arian Sadiqi BBC-le.

Tokyo paraolümpiamängud algavad järgmisel nädalal ja kestavad septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles