Kodumaale naasmisest hoidnud Tsimanovskaja soovib karjääri jätkata teise rahvuskoondise eest (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Kristsina Tsimanovskaja.
Kristsina Tsimanovskaja. Foto: Stringer/Scanpix

Valgevene sprinter Kristsina Tsimanovskaja on otsustanud, et tema enam Valgevene koondist tulevikus ei esinda. Ta loodab, et talle antakse võimalus osaleda võistlustel Poola värvides.

Probleem hakkas Tokyo olümpiamängudel hargnema, kui sprinter kritiseeris Valgevene treenerite otsust enne teatevõistlusi. Nõnda jäi tal jooksmata ka 200 meetri distantsil ning ootamatult tuli sunniviisiliselt kohvrid pakkida.

Lennujaamas õnnestus Tsimanovskajal Valgevenesse naasmisest hoiduda ja ta sai Poolas asüüli. Teda olevat Tokyos saatnud Valgevene ametnikud, kuid lennujaamas õnnestus ta neist vabaneda.

President Lukašenka naeris selle aga välja. «Ta ei oleks seda ise teinud, teda manipuleeriti. Kõik juhtus Jaapanis, kus ta oli suhtluses oma sõpradega Poolast. Talle selgitati, et millal täpselt lennujaama tulla ja karjuda Jaapani politseile, et teda saadavad KGB agendid, kes sunnivad teda kodumaale naasma,» selgitas Lukašenka.

«Jaapanis polnud ühtegi eriüksuse agenti.»

Tsimanovskaja tunnistas, et kuigi ta sai Poola asüüli, siis kardab ta ka seal oma turvalisuse pärast. «Mind peavad pidevalt turvamehed saatma. Ma ei ole kindel, et saan turvaliselt välja minna,» sõnas valgevenelanna Jaapani telekanalile NHK.

Samas soovib ta endiselt jätakta võistlemist, et avaldada toetust Valgevene inimestele. «Tahan jooksmisega jätkata, et toetada ajakirjanikke, sportlaseid, poliitvange ja teisi valgevenelasi,» ütles Tsimanovskaja.

Nüüd teatas valgevenelanna, et soovib karjääri jätkata Poola koondises. Kuigi tavaliselt kulgeb säärane protsess kolm aastat, siis Tsimanovskaja loodab, et tema olukord saab kiirema lahenduse.

«Me proovime hetkel vahetada minu sportlaskodakondsust. Nõnda saaksin sportlasena jätkata Poola värvides,» tõdes naine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles