Jalgpalli MMi võõrustajat süüdistatakse tuhandete tööliste surmapõhjustega vassimises

Postimees Sport
Copy
Jalgpalli MMi võõrustab Al Bayt'i staadion 2019. aastal.
Jalgpalli MMi võõrustab Al Bayt'i staadion 2019. aastal. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Inimõiguste organisatsioon Amnesty International (AI) nõuab, et 2022. aastal jalgpalli MMi võõrustav Katar selgitaks tuhandete tööliste surmasid, mis on seotud suurvõistluseks vajaliku taristu ehitamisega.

Neljapäeval tehtud avalduses süüdistab AI Lähis-Ida riiki kümme aastat väldanud hooletuses. «Katari töötingimuste kohta tekitab tõsiseid küsimusi asjaolu, et võrdlemisi noored ja terved mehed surevad äkitselt suure kuumuse käes töötamise tõttu,» ütles Saksamaa AI Lähis-Ida ekspert Katja Müller-Fahlbusch.

Kohalikud ametivõimud olid väljastanud võõrtööliste kohta surmatunnistused, uurimata piisavalt nende surmapõhjuseid. «Selle asemel põhjendati ähmaselt, et nad surid loomulikul teel või südameprobleemide tõttu,» kirjutatakse AI avalduses ning lisatakse, et sugulaste teatel pole surnud töölisi Kataris lahatud.

Ametlikel andmetel on Katari MMi staadionite ehitusel hukkunud 37 inimest. The Guardian on varem märkinud, et alates 2010. aastast on objektidel surma saanud üle 6000 inimese. AI ütles avalduses, et hukkunute arv on jätkuvalt teadmata.

Katari on samadel põhjustel süüdistatud ka varem, kuid nüüd tuli avaldusega lagedale maailma juhtiv inimõiguste eest võitlev organisatsioon. Jalgpalli MM toimub Kataris järgmisel aastal 21. novembrist 18. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles