Afganistani sportlased jõudsid paraolümpiale (2)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Tokyo paraolümpia avatseremoonial kanti Afganistaani lippu sümboolselt, teadmata veel, kas nende atleedid ka spordipeost osa võtavad.
Tokyo paraolümpia avatseremoonial kanti Afganistaani lippu sümboolselt, teadmata veel, kas nende atleedid ka spordipeost osa võtavad. Foto: Bernadett Szabo

Afganistani parasportlased Zakia Khudadadi ja Hossain Rasouli jõudsid Rahvusvahelise paraolümpakomitee (IPC) kinnitusel eile Tokyosse ning saavad seega paraolümpiast osa võtta. 

Taekwondoga tegelevast Khudadadist saab nõnda esimene naisatleet, kes paraolümpial Afganistani esindanud ning ta astub kuni 49 kg kaaluvate naiste konkurentsis tatamile järgmise nädala neljapäeval. 400 meetri jooksja Rasouli astub võistlustulle päev hiljem. 

Nende paraolümpial osalemine sattus kahtluse alla nädal enne spordipeo algust, kui Afganistanis pääses võimule Taliban, kes lõpetas tavapärase lennuühenduse välismaailmaga. Nõnda jäidki afgaani parasportlased kodumaale lõksu, kuid suurejoonelise lobitöö tulemusena õnnestus nad paar päeva hiljem ikkagi Prantsusmaale toimetada, kust nüüd omakorda edasi Tokyosse lennati. 

Jaapanis viidi nad esimese asjana paraolümpiakülla, kus nad kohtusid IPC presidendi Andrew Parsonsiga. «Nagu võite isegi arvata, oli tegemist äärmiselt emotsionaalse kohtumisega. Seal ruumis valati väga palju pisaraid, kuid see oli äärmiselt tähelepanuväärne kohtumine,» sõnas IPC kõneisik Craig Spence meediale. 

Ühtlasi andis IPC mõista, et jätkab afgaani atleetide kaitsmist nii paraolümpia ajal kui ka pärast selle lõppu. «Meie kohustus on kaitsta neid sportlasi ning kõik algabki nende heaolust ja vaimsest tervisest,» sõnas Spence.

«Viimane asi, mida nad hetkel soovivad, on vastata lõpututele küsimustele nende tuleviku osas. Austame seega nende praegusi soove. See, mis saab neist täpsemalt edasi, tuleb arutuse alla jooksvalt,» jätkas Spence, ent välistas mõistagi sportlaste kodumaale sundkorras tagasi saatmise.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles