Eesti kaotas U18 3x3 korvpalli MMi finaalis USA-le ja teenis hõbemedali (1)

Postimees Sport
Copy
Ken-Martti Reinart
Ken-Martti Reinart Foto: FIBA.com

Eesti U18 3x3 korvpallikoondis kaotas Ungaris Debrecenis toimunud MMi finaalis 14:21 USA-le ning leppis turniiril hõbemedaliga.

Eesti U18 3x3 korvpallikoondis koosseisus Ken-Martti Reinart, Markus Ladoga, Oliver Pere ja Markus Heinakroon alustas finaali tarmukalt ja avas kohe esimesel rünnakul skoori. Sellele järgnes mõlemalt poolelt järgnes mitu luhtunud rünnakut ning enam kui minuti jooksul skoori ei tehtud, kuid siis sai USA silma pähe.

Väheste punktidega kohtumises sai Eesti väikese õhuvahe sisse kui mängitud oli pea kolm minutit. Reinart tabas korvi alt, kuid tema vastu tehti viga ning ka tabatud vabaviske järel olid Eesti edunumbrid 4:2.

Siis tegid aga Eesti mängijad neli viga järjest, kuid USA-l punktiarvet kasvatada ei lubatud. Vigade tegemisest ja initsiatiivi hoidmisest oli kasu, sest Reinarti tabava kaugviske järel juhiti 6.30 enne lõppu 6:2.

Vähem kui pooleteise minutiga olid aga kiires mängus tuuled pöördunud. Füüsiliselt tugevad ameeriklased nõelasid valusalt ja seis oli kiirelt 7:7 viigis. 4.45 enne lõppu haarasidki initsiatiivi ameeriklased ning pääsesid 10:8 ette.

Eestile anti võimalus viik tagasi võidelda, kuid korvi all tehtud vea järel ei tabanud Reinart kahte vabaviset. USA kasutas kätte kukkunud võimaluse kiirelt ära ja neli minutit enne lõppu oli Eesti kaotusseisus 8:13.

Sellest ei suudetudki enam välja rabeleda. 1.50 enne lõppu oli kaotusseis kasvanud kuuepunktiliseks 11:17 ning võiduks vajalikud 21 punkti sai USA kätte 37 sekundit enne lõppu.

Poolfinaal:

MMi poolfinaalis alistas Eesti 16:11 Egiptuse, meie noormehed tuginesid rohketele kaugvisetele. Kuigi esimesed neli neist ei tabanud, siis viiendaga saadi punn eest ning seejärel hakkas mäng ka rohkem sujuma. 

Kui mängitud oli pool kümneminutilisest mänguajast, oli seis viigis 8:8. Pärast seda nõelasid kaugelt taas Pere ja Heinakroon ning 2.30 enne lõppu oli Eesti peal juba 14:10. 

Selg vastu seina olukorra hakkasid ka sinnamaani rohkem korvi alla tunginud egiptlased kaugelt üritama, kuid tulutult. Kohtumise lõppsõna jäi eestlastele: 53 sekundit enne lõppu saatis tabava kaugviske teele Oliver Pere. 

«Uskumatu tunne. Tulime siia, võitlesime kogu südamest ja andsime endast kõik. Uskumatu tunne, hea meel on teha ajalugu. Eesti!» hõiskas joovastunud olekus Pere matšijärgses lühiintervjuus.

MMi finaalis tuleb meie noormeestel vastamisi minna USAga, kes oli teises poolfinaalis 21:13 üle Valgevenest.

Alagrupis toimunud Eesti-USA duelli võitsid ameeriklased 21:17. Finaalkohtumine toimub Eesti aja järgi kell 21.30 ning on nähtav taas otsepildis.

Eesti-Egiptuse poolfinaal on ka järelvaadatav:

Enne poolfinaale: 

Laupäeval toimunud veerandfinaalis alistas Eesti koondis koosseisus Ken-Martti Reinart, Markus Ladoga, Oliver Pere ja Markus Heinakroon kindlalt 21:13 Dominikaani Vabariigi.

«Veerandfinaal on üks tähtsaimaid mänge kogu turniiril, kuna kaotuse korral tuleb asjad kokku pakkida, kuid võit annab veel vähemalt kaks mängu. Ka alagrupis on võimalik üks mäng kaotada, kuid siiski edasipääs saada,» hindas Eesti Korvpalliliidu 3×3 valdkonna juht Reigo Kimmel.

Viimane ja ainus kord, kui Eesti U18 noormehed 3×3 MMil nelja parema sekka jõudsid, pärineb 2011. aastast, kui Riminis toimunud esimesel 3×3 MMil sai Eesti koondis (Rait-Riivo Laane, Rauno Nurger, Martin Paasoja ja Kustas Põldoja) kokkuvõttes 4. koha.

Hilisematel 3×3 turniiridel pole Eesti noormeeste koondis kõrgeid kohti saavutanud. Neiud seevastu on ühe medali toonud, kui said 2013. aasta MMil USA järel kaela hõbedased autasud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles