Paraolümpial võistleb 84 aastaks vangi mõistetud endine terrorist

Postimees Sport
Copy
Hispaania ujuja Tokyo paraolümpial. Foto on illustratiivne.
Hispaania ujuja Tokyo paraolümpial. Foto on illustratiivne. Foto: Cai Yang/Xinhua via ZUMA Press/Scanpix

64-aastane Hispaania ujuja Sebastian Rodriguez Veloso on 1980ndatel 84 aastaks vangi mõistetud terrorist, kes on kaheksakordne paraolümpiamängude kuldmedalist. Tänavustel Tokyo mängudel osaleb ta 4x50 m vabaujumises.

40 aastat tagasi kuulus Rodriguez Hispaania vasakäärmuslaste rühmitusse GRAPO ning 1984. aastal mõisteti toona 26-aastane noormees 84 aastaks vangi mõjuvõimsa ärimehe tapmises ja mitmete pommirünnakute korraldamises.

1990. aastal korraldas mees vanglas 432 päeva väldanud näljastreigi, mille järel tekkisid tal tervisekahjustused ja ta kaotas võime kasutada oma jalgu. 1994. aastal vabastati ta vanglast tingimisi, sest oli raskelt haige. 2007. aastal andis Hispaania valitsus talle armu.

2000. aastal pääses mees esimest korda paraolümpiale. Oma jalgade kaotuse põhjuseks tõi ta liiklusõnnetuse ning varjas tõde. Ta võitis Sydney olümpial viis kulda ning paraolümpia ajal avaldasid Hispaania ajalehed tegeliku põhjuse, miks mees jalgadest ilma jäi. Nõuti, et Rodriguez tagastaks oma medalid, kuid tema taha olid koondunud kohalikud poliitikud ning karistada ta valetamise eest ei saanud.

Tänavune paraolümpia on mehe jaoks karjääris viies (2016. aasta Rio de Janeiro olümpial ta ei osalenud). Hispaania koondises kuulub ta 4x50 m vabaujumise segateatevõistkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles