Inglased virutasid ungarlaste võrku neli, kuid said vastu poolteist tundi (rassistliku) sõimu (1)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Ungari fännid kostitasid väljakul lustinud inglasi nii kõikvõimalik esemete kui ka rassistlike sõnumitega.
Ungari fännid kostitasid väljakul lustinud inglasi nii kõikvõimalik esemete kui ka rassistlike sõnumitega. Foto: Carl Recine/REUTERS/Scanpix

Inglismaa jalgpallikoondise jaoks oli eilne õhtu Budapestis võrdlemisi mõrumagus. Väljakul Ungari vastu asjad küll laabusid, mida tõestab ka lõppskoor 4:0, kuid platsi kõrval oli valesti pea kõik, mis võimalik.

Esmalt põgusalt mängust. Avapoolajal kuivale jäänud inglased tegid teisel poolajal korraliku vigade paranduse, kui Raheem Sterlingu, Harry Kane'i, Harry Maguire'i ja Declan Rice'i tabamused aitasid Inglismaal MM-valiksarja I-alagrupis jätkata täiseduga.

See on siis kohtumise magus pool. Mõru meki lisavad asjale juurde aga ungarlastest fännid, kes kogu kohtumise jooksul inglasi mõnitasid ning mustanahalisi mängijaid, eeskätt Sterlingut, kuid ka küljejoone taga sooja teinud Jude Bellinghami, rassistlikult solvasid.

Vähe sellest, tribüünidel olnud fännid pildusid pärast Sterlingu tabamust mängijate suunas ka esemeid. Keegi õnneks pihta ei saanud, kuid Rice otsustas poolehoidjatele saata vastu omapoolse žesti, rüübatest näiliselt ühest väljakule visatud topsist kesvamärjukest.

Declan Rice'i ühemõtteline vastus Ungari fännidele.
Declan Rice'i ühemõtteline vastus Ungari fännidele. Foto: CARL RECINE/Reuters/Scanpix

Inglismaa koondise kapten Harry Kane ei hakanud vahetult pärast kohtumist rassismiteemal kommentaare jagama, kuid lisas, et kindlasti pärib ta solvangute kohta kamraadidelt. Küll avaldas ründaja lootust, et kui rassistlik käitumine saab tõepoolest kinnitust, astub Euroopa jalgpalli katuseorganisatsioon (UEFA) vastavaid samme. 

Inglismaa peatreener Gareth Southgate andis pärast kohtumist aga mõista, et nende karikas on täis: «See grupp ei saa teha enam rohkem võitluses rassismi vastu. Teised inimesed peavad tegema nüüd samme ning olukorda parandama. Meie mängijad ei saa teha rohkem, kui nad on viimased kaks-kolm aastat teinud, tehes sõnavõtte ja seistes nõrgemate eest. Minu asi on neid kaitsta, kuid samamoodi peaks see olema erinevate instantside asi.»

Tegelikult on Ungari alaliidul juba praegu kehtiv kahemänguline tühjade tribüünide karistus all, kuna nende fännid käitusid suvisel EMil ebakorrektselt. Kuna kõnealune kohtumine oli aga MM-valikmäng ning toimub FIFA egiidi all, siis UEFA karistused nendele ei laiene.

Tulles tagasi jalgpallilainele, siis I-alagrupi teistest kohtumistes tundsid võidurõõmu veel Poola, kes oli 4:1 üle Albaaniast, ning Andorra, kes alistas 2:0 San Marino. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kui I-alagrupis favoriidid ei vääratanud, siis sama ei saanud öelda näiteks B-grupi kohta, kus grupi suurfavoriit Hispaania jäi 1:2 alla Rootsile. Tolle kohtumisega lõppes sealjuures ka hispaanlaste 28 aasta pikkune seeria. Viimati tuli neil MM-valikmängus pea norus platsilt lahkuda 66 kohtumist tagasi, kui 1993. aastal jäädi 0:1 alla Taanile.

B-grupi teises mängus alistas Kosovo 1:0 Gruusia. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kerge tagasilöök tabas C-alagrupis ka valitsevat Euroopa meistrit Itaalia, kes tegi neljandas voorus 1:1 viigi Bulgaariaga. Grupi teises kohtumises teenis võidulisa Põhja-Iirimaa, kes alistas kindlalt 4:1 Leedu. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles