BLOGI JA GALERII ⟩ Üks Põhja-Iirimaa meisterlik individuaalne hetk kukutas Eesti jalgpallikoondise (2)

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy

Eesti jalgpallikoondis näitas end maavõistlusmängus Põhja-Iirimaaga heast küljest ning evis ka väravavõimalusi – erinevalt vastastest –, kuid lahkus väljakult 0:1 kaotusega. 

Avapoolaeg oli võrdsete heitlus, kus kord domineeris palliga üks pool, siis aga teine. Väravavahid Matvei Igonen ja Trevor Carson ei pidanud pantrihüppeid tegema, sest nende kindluseid sisuliselt ei pommitatud.

Esimese 45 minuti märkimisväärseim hetk sündis 11. minutil. Väga hästi tegutsenud keskväljamaestro Konstantin Vassiljev andis parema jala välisküljega fantastilise söödu ründajale Rauno Sappinenile jooksu peale. Tänavu eurosarjades kaheksa väravat löönud kesktormaja jõudis pallini, kuid Põhja-Iirimaa kaitsja oli tal tihedalt kannul.

Sappinen kukkus ning kõik 2524 pealtvaatajat ja Eesti vahetusmehed nõudsid penaltit, aga seda ei antud. Videokordus näitas, et tegelikult võinuks õigust mõistnud taanlane Mads-Kristoffer Kristoffersen penaltipunktile näidata küll.

Teisel poolajal oli Eesti selgelt aktiivsem. Meie parim võimalus langes eelmisel neljapäeval Belgia vastu jala valgeks saanud Erik Sorgale, kuid tema lähilöök läks väravast napilt mööda. Tõsi, võimalus polnud kõige kergem, sest kaitsja oli Sorgal küljes ning väravavaht Carson kattis eesposti hästi.

Ehkki Eesti esitas südika partii, haaras pikema õlekõrre Põhja-Iirimaa. Nende madal sööt, mis lendas karistusala kaudu umbes 25 meetri peale, leidis üles kaptenipaela kandnud Shane Fergusoni, kelle ülitäpne ja tugev löök lendas postipõrkest Igoneni selja taha. Ühest individuaalselt meisterlikust hetkest täna piisaski.

Tegemist oli Maarjamaa koondise peatreeneri Thomas Häberli ametiaja esimese kohtumisega, mil Eesti ei löönud väravat. «Tulemus ei paku rahuldust. Esitus oli hea, olime parem meeskond. Üritasime mängida ning kaitsesime palju paremini kui neljapäeval Belgia vastu, aga me ei tegutsenud vastaste karistusalas piisavalt hästi,» sõnas šveitslane.

Eesti naaseb väljakule tuleval kolmapäeval Cardiffis, kus mängitakse Walesi vastu MM-valikkohtumine.

Enne mängu:

Koondised on omavahel kohtunud kuus korda ning jäme ots on põhjaiirlaste käes, kel on kirjas neli võitu. Eesti on võidurõõmu tundnud kaks korda, väravaid on kuues lahingus löödud kokku 15 (Eesti seitse, Põhja-Iirimaa kaheksa).

Kõige mälestusväärsemad kohtumised Eesti ja Põhja-Iirimaa vahel toimusid 2011. aastal 2012. aasta EMi valiksarjas, kui Eesti jäi peale nii kodus (4:1) kui ka võõrsil (2:1). See oli valiksari, kust me pääsesime play-off'i ehk kahe mängu kaugusele EMist, kuid kaotasime Iirimaale.

Nii Eesti kui ka Põhja-Iirimaa käisid viimati pallimurul 2. septembril MM-valikkohtumistes. Eesti kaotas kodus 2:5 Belgiale, Põhja-Iirimaa alistas võõrsil 4:1 Leedu.

Et Eestit ootab järgmisel kolmapäeval võõrsil ees mäng Walesiga, on selge, et peatreener Thomas Häberli teeb tänaseks kohtumiseks koosseisus muudatusi. Ent täpselt sama kehtib ka Põhja-Iirimaa kohta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles