Vanameister Rikberg nautis avanenud võimalust: oi, kui lahe see oli!

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Rait Rikberg (keskel valges) hoiab kogu aeg tuju kõrgel.
Rait Rikberg (keskel valges) hoiab kogu aeg tuju kõrgel. Foto: CEV

Pikalt Eesti võrkpallikoondise põhilibero kohta täitnud Rait Rikberg on tänavusel EMil teine number, ent naudib täiel rinnal ka uut rolli. 0:3 kaotusmängus sai 39-aastane pallur korralikult platsil mütata. 

Läti ja Slovakkia vastu oli eranditult platsil Silver Maar, kuid kohtumises Saksamaaga sai võmaluse ka 18 aastat vanem kolleeg. Rikberg mängis terve kolmanda geimi n-ö kaitses ehk meie servide ajal, Maar oli parketil vastaste pallingu vastuvõtuks. 

«Oi, kui lahe see oli! Ootasin seda väga. Eile ta (peatreener Cedrid Enard - J.J) ähvardas, et tule kaitsesse mängima,» viskas kogenud Rikberg küll nalja, kuid oli südames kindlasti rahul, et neljandat EMi järjest mängu kirja sai. 

«Kõik saavad aru, et Silver ongi praegu Eesti koondises esimene libero. Ta pole treeneri usaldust petnud. Minu ülesanne ongi toetada, rahvast ja meeskonda käima tõmmata. Mul pole vahet. Ütlesin juba enne koondisesse tulekut, et olen rahul iga ülesandega.»

Rikbergi koondisesse jõudmine ongi ehk väike ime, sest aprilli lõpuks käis ta mõlema põlvega operatsioonil. Võitlejahingest mängumehel puudust pole. 

«Nüüd sain kolmandas geimis isegi platsile, paar korda palli puutuda ja kõik on jälle korras,» rõõmustas Rikberg ja lisas kelmikalt. «[György] Grozer pani ühe tutsu ka! Kahjuks kätte ei saanud. Teadsin kuhu ta lööb, aga raisk, liiga kõvasti!»

Vaatamata keerulisele turniirile püsib kogenud libero tuju üleval. «See on pidupäev! Korraldame ise EMi. Kohal on sellised vastased. Puhas nauding!»

Veidi tõsisemal toonil jätkates tunnistas Rikberg, et alagrupist edasipääs ripub juuksekarva otsas. 3:2 võiduga Slovakkia üle jäeti endale võimalus, kuid päris kõik pole enam vaid enda kätes. Teisipäeval tuleb igal juhul Horvaatia 3:0 või 3:1 kotti pista. 

«Keeruline! Horvaatia vastu teenitud kolme punktiga peaksime edasi saama, aga see vist 100 protsenti kindel pole. Ühest küljest keeruline, teisalt lihtne: Horvaatiat peab igal juhul võitma. Eks siis näeb,» arutles Rikberg. 

Aga ees ei oota kindlasti lihtne mäng. Vastupidi. Eriti suure augu jättis Eestile avamäng Lätiga, kus lisaks kaotusele jäädi ilma kolmest nurgaründajast: Karli Allikust, Märt Tammearust ja Robert Tähest. 

«Meil on vihased hädad! Kes oleks sellist asja osanud arvata!? Esimene mäng pidi olema paljude arvates jalutuskäik pargis, aga oi, kuidas ma seda mängu kartsin. Saa pähe, aga jäänuks vähemalt mehed terveks!» kirus Rikberg.

Tänase kaotuse osas jäi üle vaid nentida, et vastase klass oli kõrgem. «Eristab tähtsate punktide mängimine. Olime igas geimis mingi hetkeni päris heas seisus, isegi juhtisime. Võib-olla tekkis ka pealtvaatajatel tunne, et on variant olemas. Aga kui vaja grammikene juurde panna, siis Saksamaal on kogemust ja kõike muud rohkem,» märkis Rikberg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles