Talibani eest pagenud Afganistani naissportlane: olin vang omaenda kodus

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Zakia Khudadadi (paremal) kandmas Tokyo paraolümpia lõputseremoonial Afganistani lippu.
Zakia Khudadadi (paremal) kandmas Tokyo paraolümpia lõputseremoonial Afganistani lippu. Foto: Issei Kato

Seoses Talibani võimuletulekuga muutus Afganistanis palju asju. Spordi seisukohast võib kõige karmimaks pidada reeglit, mis keelab naistel tegelemast aladega, kus nende keha on näha rohkem kui usulised normid lubaksid. 

Nõnda tuleb naistel ilmselt hüvasti jätta ka riigi populaarseima spordi ehk kriketiga. «Ma ei usu, et naised võiksid edaspidi kriketit mängida, kuna see pole lihtsalt vajalik. Mängu ajal võivad tekkida seal olukorrad, kus nende nägu ja keha pole enam kaetud ning see pole islami usus lubatud,» vahendab Championat Talibani kõneisiku sõnu. Ühtlasi tõi esindaja välja, et sport kui selline pole üldse naiste jaoks vajalik ning tegelikult võiksid nad püsida kodu nelja seina vahel. 

See on aga põhjus, miks rahvusvaheliste organisatsioonide abiga paraolümpiale jõudnud ning sealsel lõputseremoonial Afganistani lippu kandnud taekwondo sportlane Zakia Khudadadi ei soovi enam kodumaale naasta.

«Ma olingi seal vang omaenda kodus,» kostab ta nende päevade kohta, mil Taliban juba võimul oli. «Ma ei saanud oma majast turvaliselt lahkuda, et midagi osta ega küsida teistelt, kuidas neil läheb. Ma palun kõikidel meid aidata. Ärge laske neil nii kergelt naissportlaste õigusi ära võtta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles