Skandaal Eesti jalgpalliliigas: Paide Linnameeskond kritiseeris teravalt peakohtunikku kohtumisel Levadiaga (2)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Paide Linnameeskonna mängumehed ei jäänud sugugi rahule peakohtuniku Grigori Ošomkovi tegutsemisega.
Paide Linnameeskonna mängumehed ei jäänud sugugi rahule peakohtuniku Grigori Ošomkovi tegutsemisega. Foto: Liisi Troska/jalgpall.ee

Jalgpalli Premium liigas kohtusid omavahel liigatabeli tippu kuuluvad FC Levadia ja Paide Linnameeskond. Mängu võitis 3:0 tulemusega küll Levadia, kuid rohkem räägiti pärast vastasseisu peakohtunikust Grigori Ošomkovist.

Paide Linnameeskond võttis kohtumise oma kodulehel kokku järgmiste sõnadega: «Paide Linnameeskonna ja FCI Levadia Premium liiga duellil 12. septembril olid kõik võimalused kujuneda tiitliheitluses korralikuks maiuspalaks, paraku otsustas üks mees teisiti. Lähipäevadel ei ole kohalikul jalgpallimaastikul jututeemaks mitte liidrite heitlus, vaid mees nimega Grigori Ošomkov.

Võrdselt alanud mängus, kus Levadia surus rohkem, aga Paide omas paremaid poolvõimalusi, sündis esimene skandaalse Ošomkovi otsus avapoolaja keskel, mil Abdul Razak Yusifi vea järel sai vigastada Marko Putincanin. Kõigepealt kollase kaardi vääriliseks hinnatud viga muutus Levadia pingilt tulnud hääleka röökimise järel otse punaseks, kuigi telekorduste põhjal õnnetu vigastuse juures midagi eemaldamise väärilist näha ei olnud.

Levadia sai arvulises ülekaalus 1:0 edu kätte 39. minutil tänu Zakaria Beglarišvili tabamusele, kuus minutit hiljem tegi grusiin Ishaku Konda eksimuse järel seisuks juba 2:0. Tundus, et sellise seisuga minnakse vaheajale, kui kodumeeskond teenis Rasmus Peetsoni käega mängu eest penalti. 11-meetri karistuslööki asus lööma Henri Anier, Karl Andre Vallner tõrjus, Anier lõi tagasipõrkunud pallist 1:2, aga ei. Ošomkov otsustas, et tõrje oli avapoolaja viimane sündmus ja kuigi vilemehe vile kõlas pärast palli väravassejõudmist, läksid Paide meeste protestid kurtidele kõrvadele. Paide linnastaadionil on nähtud halbu vilepartiisid ja tõele au andes on mõned kohtunikud oma tegude pärast hiljem isegi vabandanud, aga nii absurdset ja häbiväärset otsust ajaloost ei mäleta.

Esiteks ei olnud kolm lisaminutit penalti määramisel täis saanud ja sellele tuginedes mängu lõpetamine väravavahi tõrje järel oli vale. Veelgi suurem eksimus on penaltilööja psühholoogiline mõjutamine, andes talle enne sooritust mõista stiilis, et kui nüüd ära ei löö, on poolaeg lõppenud. Häbi Grigori Ošomkov!

Teist poolaega alustas Linnameeskond hästi ja surus Levadia kaitsesse, paraku otsustas Ošomkov kolmandat korda oma kurikuulsat peaosatäitja rolli nautida ning seekord otsustas mängu saatuse lõplikult – kuigi Edgar Tur oli palli suunas seljaga ja käsi reeglitepäraselt keha kõrval, osutas vilemees penaltipunktile, premeeris midagi enneolematut näinud ja selle vastu protesteerinud Mihkel Aksalut kollase kaardiga ning Hannes Anier lõi penaltist lõppseisuks 3:0.»

Kuigi Paide kohtumise tulemusega rahule ei jäänud ning kritiseeris teravalt kohtunikku, siis Levadia 3:0 võit läks tabelisse kirja. See Tallinna klubi endiselt esikohal, olles 22 vooruga kogunud 58 punkti. Neile järgneb FC Flora, kes võttis täna 6:0 võidu Pärnu Vapruse üle. Floral on 19 vooruga koos 46 silma.

Paide jätkab kolmandal real. Ka neil on koos 46 punkti, kuid peetud juba 23 kohtumist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles