Eesti meister jõudis EMil veerandfinaali, kuid kaotas maailma esinumbrile

Postimees Sport
Copy
Viljar Lipard.
Viljar Lipard. Foto: Elis Põhjala

Mitmekordne Eesti meister judos Viljar Lipard jõudis Euroopa meistrivõistluste veerandfinaalini, kus ta kaotas maailmaedetabeli esinumbrile ja hilisemale kuldmedalistile Prantsusmaa judokale Maxime Gobertile. Tiitlivõistluse üldarvestuses saavutas Lipard juunioride vanuseklassis seitsmenda koha.

Treener Vladimir Stepanjan sõnas, et on Lipardi esinemisega rahul, kuna kõik püstitatud eesmärgid said saavutatud. «Viljari eesmärk oli võistelda hästi nii parema- kui ka vasakukäeliste vastaste vastu ja see on tal väga hästi õnnestunud – ta tuli võitjana välja ka väga pingelistest kohtumistest. Nii strateegia kui taktika olid paigas, Viljar pidas pingele vastu ning andis endast maksimumi, võites ka maailmaedetabelis endast palju kõrgemal asuvaid judokaid,» sõnas Stepanjan.

Tiitlivõistluse esimeses ringis alistas Lipard hollandlase Victor van Gerveni ja teises ringis norraka Gustav Brovoldi. Kolmandas ringis võitis Lipard väga tugevat Venemaa judokat, eelmise aasta pronksmedalisti Abrek Naguchevi, kes asub maailmareitingus (WRL) 14. kohal. Naguchevil on lisaks möödunud aasta juunioride EMi pronksile ette näidata hõbemedal Coimbra juunioride Euroopa Karika etapilt ja 2019. aasta kadettide maailmameistrivõistluste kuldmedal. Lipardi ja Naguchevi kohtumine kujunes pingeliseks –Lipard saavutas võidu lisaajal. Treeneri sõnul ei jõudnud Lipard pingelisele kohtumisele järgnenud veerandfinaali matši eel korralikult taastuda ning Eesti judoka viga otsustas kohtumise tulemuse prantslase kasuks.

Lohutusringis pidi Lipard tunnistama Ukrainast pärit judoka Yevhen Honcharko paremust. Ukrainlane asub maailmareitingu edetabelis 4. kohal ning sel aastal võitis ta U21 EK-etapi Bucharestis ja osales ka kahel täiskasvanute MK-etapil, mille lõpetas 5. kohaga.

Eesti judokas Lipard asub maailmareitingu edetabelis 22. kohal. Lipardi järgmiseks suurvõistluseks on 6. oktoobril algavad maailmameistrivõistlused.

Lipard on Eesti noorim meister judos täiskasvanute klassis ning tal on ette näidata kadettide vanuseklassis kuldmedal ja hõbemedal Euroopa Karika etappidelt ning pronksmedal Euroopa noorte olümpiafestivalilt (EYOF). Juunioride vanuseklassi Euroopa meistrivõistlustel on Lipardil möödunud aastast 5. koht. Eesti lootustandva judoka eesmärk on jõuda 2024. aastal Pariisi olümpiamängudele, kogudes sellel hooajal olümpiamängude kvalifikatsioonipunkte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles