Lappi sõitis üle kolme aasta taas Toyota WRC-autoga: see on nii kuradima kiire!

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Esapekka Lappi.
Esapekka Lappi. Foto: Eibner-Pressefoto/Alexander Neis

Soome rallisõitja Esapekka Lappi istus laupäeval pea üle kolme aasta taas Toyota WRC-auto rooli. Järgmisel nädalal sõidetavaks Soome MM-ralliks testinud Lappi sõnul avaldas masina kiirus talle muljet.

Lappi kuulus Toyota tehasemeeskonda 2017. ja 2018. aastal, kuid lahkus seejärel Citroëni, kust omakorda liikus edasi M-Sporti. Selleks hooajaks ta ühegi WRC-meeskonnaga lepingut ei teeninud, kuid on kahel MM-etapil sõitnud R5-autoga. Kodusel Soome rallil avaneb tal taas võimalus kihutada hetke kõige kiirema WRC-autoga.

«Sain väikese šoki,» kommenteeris Lappi DirtFishile Toyota WRC-auto sõidukogemust. «See on nii kuradima kiire! Kui oled sõitnud R5-autoga, siis võtab WRC-autoga harjumine natukene aega. See on lihtsalt nii muljetavaldav.»

«Selle autoga on kõik lihtne, aga aju ütleb: «Ei, sa ei saa seda teha!» Minu jaoks kujuneb väljakutseks, kuidas kiirust tunnetada. Testirajal tunnen end hästi, kuid seda kiirust pole lihtne kiiruskatsetele edasi viia,» sõnas ta.

Toyota WRC-auto roolis veetis Lappi oma karjääri seni parimad aastad. 2017. aastal teenis ta Soome MM-etapi võidu, mis on seni ka tema ainus rallivõit kõrgeimas klassis. Nelja aasta taguse saavutuse kordamist Lappi realistlikuks ei pea.

«See ei ole realistlik, et istun üle kümne kuu taas WRC-autosse ja võitlen võidu eest. See lihtsalt ei ole võimalik. Ma olen jätkuvalt teatud kohtades kõhklev. Seda ei tohi juhtuda, kui tahad võita.»

Toyota meeskonna pealiku Jari-Matti Latvala sõnul ei ootagi keegi Lappilt võitu. Kuhu aga soomlane oma kodurallil jõuda võiks? «Kui ta sõidaks esiviisikusse, oleks ideaalne. Esimene päev tuleb talle keeruline. Ta pole pea aasta WRC-autoga sõitnud ning peab esmalt kiiruse leidma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles