Jalgpallist on saanud ideaalne rahapesuvahend

Karl-Joosep Küngas
Copy
Mart Poomi endine koduklubi Derby County on omaniku Mel Morrise tõttu suurtes probleemides.
Mart Poomi endine koduklubi Derby County on omaniku Mel Morrise tõttu suurtes probleemides. Foto: Paul Ellis/AFP/Scanpix

Jalgpallimaailmas liiguvad meeletud summad ning klubide arendamiseks ollakse valmis lauale panema rahahunnikud, mis võtavad lihtsurelikud ahhetama. Paljude klubide taust on siiski väga hägune ning vähe on teada, kust raha õigupoolest tuleb. Inglismaa jalgpallisüsteemist leiab aga näiteid, kus omanikud tegelevad jalgpallis lihtsalt rahapesuga.

Inglismaa jalgpallisüsteemi reguleerib EFL (Inglismaa Jalgpalliliiga), kes on seadnud klubide omanikele ka reeglid, mis annab neile üldse õiguse võistkonda soetada. Paljude asjalike eeskirjade seast leiab aga huvitavaid aspekte. Näiteks ei tohi inimene kanda karistust mõne kuriteo eest. Sellega hoitakse jalgpalliklubid puhtana ning seal ei tohiks liikuda tundmatu taustaga rahasummasid.

Väljaanne Al Jazeera hakkas olukorda uurima ning juhtlõngad viisid ärimees Christopher Samuelsonini, kes on olnud mitme jalgpalliklubi müügis n-ö vahendaja. Samuelsoni kutsutakse trikimeheks, kes võib panna ruumist ka elevandi kaduma. Seega pole väikesed kuriteod mingi probleem, rääkimata suurematest, nagu näiteks rahapesu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles