Prantsusmaal suri skandaalne jalgpallijuht

Christopher Krutto
Copy
Former French tycoon Bernard Tapie arrives at court in a fraud trial over his defunct business empire, March 18, 1996. Tapie, a former cabinet minister, faces up to five years in prison if found guilty on charges of misusing corportate funds of his Testut scale company . REUTERS/Pascal Rossignol
Former French tycoon Bernard Tapie arrives at court in a fraud trial over his defunct business empire, March 18, 1996. Tapie, a former cabinet minister, faces up to five years in prison if found guilty on charges of misusing corportate funds of his Testut scale company . REUTERS/Pascal Rossignol Foto: PASCAL ROSSIGNOL

Pühapäeval suri Prantsusmaa ärimees, poliitik, laulja ja näitleja Bernard Tapie, keda spordifännid tunnevad kõige paremini Marseille Olympique'i endise presidendina.

Ta juhtis Prantsusmaa suurklubi nende hiilgeaastatel 1980ndatel ja 1990ndatel. Tema käe all võideti viis liigatiitlit ja 1993. aastal ka Meistrite liiga. Seni on Marseille ainuke Prantsusmaa klubi, kes Meistrite liigas on triumfeerinud.

Tema ametiaeg lõppes skandaaliga, sest nii tema kui ka Marseille tegevjuht Jean-Pierre Bernes mõisteti Valenciennes'i mängijatele altkäemaksu maksmises. See vahejuhtum leidis aset 1993. aasta mais.

Marseille juhid otsustasid vastased kinni maksta, et mängijad ei peaks enne Meistrite liiga finaali liigselt energiavarusid raiskama. See tuli välja, kui Valenciennes'i mängija Jacques Glassman politseile asja välja rääkis.

Järgnenud karistused olid karmid. Tapie ja Bernes mõisteti vangi ja nad said jalgpallis tegutsemise keelu. Lisaks võeti klubilt 1992. ja 1993. aasta meistritiitlid.

Enne jalgpalli suundumist oli ta tegev ka jalgrattaspordis, kus tema tiimi La Vie Claire ratturid Bernard Hinault ja Greg LeMond võitsid vastavalt 1985. ja 1986. aastal Tour de France'i.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles