EOK tunnustas sportlikke perekondi

Postimees Sport
Copy
Rahvasport Tehvandi staadionil. Pilt on illustratiivne.
Rahvasport Tehvandi staadionil. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Olümpiakomitee tunnustas Eestimaa sportlikke perekondi, kelle valisid välja maakondade spordiliidud.

EOK liikumisharrastuse juht Peeter Lusmägi sõnul tänatakse perekondi, kelle kõik liikmed tegelevad aktiivselt liikumisharrastusega. «Eesti Olümpiakomiteel oli rõõm võõrustada ning tänada kõigi 15 maakonna sportlikumaid peresid Tallinnas. Meie eesmärk on, et enamik eestimaalasi tegeleks korrapärase liikumisharrastusega ning meie külalised on oma elustiiliga paljudele eeskujuks. Nende jaoks on liikumine ja sportimine igapäevaelu lahutamatu osa, mis liidab perekonda ning aitab huvitavalt, kasulikult ja kvaliteetselt vaba aega sisustada,» ütles Lusmägi.

15 maakonna sportlike perede kirjeldused (maakondlikelt spordiliitudelt):

Perekond Põldre Harjumaalt. Harju maakonna sportlikeim perekond Põldre – pereisa Urmas, pereema Anu, lapsed Karl Mihkel ja Loore Maria – elab Rae vallas Järvekülas, kus nad on tuntud pea kõikide laste ja nende vanemate seas. Kõik algas lapse sünnipäevast, mida otsustati tähistada lastele korraldatud jooksuga. Kavatsusest anti ka teistele teada ning üllatus oli suur – sünnipäevajooksule kogunes ligi 200 väikest jooksusõpra. Nüüdseks on Peetri alevikus toimuval sünnipäevajooksul osalenud üle 8000 lapse. Pereisa Urmas on kergejõustikus olnud kogu oma elu – sportlasena, õpetajana, spordijuhina ja nüüd peatreenerina oma klubis UP Sport, kus treenib üle 100 lapse ja noore. Pereema Anu lööb aga alati kaasa spordiürituste korraldamises ning võistluste ajal leiab ta askeldamas ajamõõdutelgist või selle kõrval osalejatele kaasa elamas. Sellises sportlikus õhkkonnas on kasvanud teadlikult sporti harrastavaks ka pere lapsed.

Perekond Eller Hiiumaalt. Perekond Elleri – isa Mardi, ema Marina, laste Marta ja Maria – meelisala on orienteerumine, pereema Marina on Hiiumaa orienteerujate klubi juhatuse liige. Marta tegeleb lisaks ka kergejõustikuga ning ta on kohtunikuna ametis nii Eesti kui rahvusvahelistel võistlustel. Maria on orienteerumises Eesti koondise liige ning tänavu tunnustati teda Kärdla kooli parima sportlase tiitliga.

Perekond Kamanin Ida-Virumaalt. Perekond Kamanin – isa Vassili, ema Svetlana, lapsed Timofei, Pavel, Semjon ja Fjodor – on Ida-Virumaa tuntuim poksiperekond, kus poksiga tegelevad kõik pere lapsed ja seda kõige kõrgemal tasemel. 2020. aasta poksi Eesti meistrivõistlused kujunesid vendade Kamaninite võidupeoks, kus meistriteks krooniti nii Pavel kui Semjon, Eesti U15 meistrivõistlustel saavutas Fjodor oma esimese Eesti meistritiitli. Isa Vassili Kamanin on kogenud poksikohtunik, kellel on rahvusvaheline kategooria.

Perekond Maurer Jõgevamaalt. Pereisa Märt panustab Jõgevamaa spordiellu, toetades noortesporti. Märt mängib aktiivselt võrkpalli ning on disc golfi lembusega nakatanud ka oma poega Mikku. Pereema Maarika panustab Põltsamaa noorte kehalisse arengusse, olles Põltsamaa ühisgümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja ja ta kuulub ka kooli tervisenõukokku. Tegelenud lapsest saadik võrkpalliga, viib ta koolis läbi ka võrkpalliringi ning mängib ise Tartus Sandpiti naiskonnas. Perepoeg Mikk mängib Põltsamaa spordikooli võistkonnas võrkpalli, peretütar Miriam on samuti võrkpallihuviline, suvel armastab ta lisaks rulluisutada, talvel uisutada jääl. Ühiselt käiakse avastamas Eesti matkaradu.

Perekond Aren Järvamaalt. Perekond Arenid on hea näide, kuidas ühiselt kogu perega kujundada ühiseid liikumisharrastuse harjumusi. Pereema Mariliis ja pereisa Raido alustasid orienteerumisega 2014. aastal, mil tegid esimesed osalused Järvamaa orienteerumisteisipäevakute sarjas. Juba järgnevatel aastatel olid nad ühed aktiivsemad päevakutel osalejad. Paar aastat hiljem lisandusid orienteerumisradadele ka lapsed Annaliisa ja Karl Märten. Lisaks huvitub pereisa Raido korvpallist, Annaliisa tegeleb kergejõustikuga. Nende ühistegevus spordiradadel, positiivne ellusuhtumine ja kokkuhoidev pere ning entusiastlik sportlik eluviis on eeskujuks teistelegi.

Perekond Nerman Läänemaalt. Pereisa Marguse suurim lemmik on jalgrattasport, mis sai alguse hoopis poeg Martini treeningute ergutamisest. Martin käis kooliajal ka tennise- ja ujumistrennis. Peretütar Marie Linda tegeles varem iluvõimlemisega, kuid praegu on ta tantsija T-Stuudios ja rahvatantsurühmas Läki Tantsule. Pereema Moonika on perekonna taustajõud, ergutaja ja suurim kaasaelaja.

Perekond Kilki Lääne-Virumaalt. Pereisa Ergo on läbi aastakümnete olnud tuntud jooksumees, hiljem kergejõustikutreener ning tegutseb aktiivselt spordikohtunikuna, unustamata selle kõrvalt siiani ka ise sportida. Pereema Anu on olnud Mõedaku spordibaasi juhataja ning korraldanud paljusid erinevaid spordiüritusi, sealhulgas ka Viru maratoni ning harrastanud ise samuti nii suusatamist kui jooksmist. Kaksikutest pojad Siim ja Kaarel on aastaid esindanud Eesti meistrivõistlustel Rakvere kergejõustikuklubi ViKet ning sporti teevad nad tänaseni. Pere noorim poeg Taavi, kes küll maast madalast on tubli spordipoiss olnud, avastas oma õige ala, 3000 m takistusjooksu, alles lõppenud spordiaastal. Sel spordialal oli ta nii Eesti kui Baltimaade meistrivõistlustel teine. Õige pea hakkavad kindlasti sportima ka Kaarli lapsed Karl (4) ja Hertta (2).

Perekond Panker/Räbovoitra Raplamaalt. Pereema Rutti, isa Raivo Panker, lapsed Bert Joosep Panker ja Brigitte Panke osalevad paljudel rahvaspordiüritustel, koolispordivõistlustel, ning tiitlivõistlustel. Kõigi meelisalaks on orienteerumine. Brigitte tuli 2019. aastal koolinoorte MMil lühirajaorienteerumises maailmameistriks.

Perekond Kiviselg Pärnumaalt. Perekond Kiviselg – pereisa Kerol, pereema Reelika, lapsed Richard, Kerhard, Krethel, Rosethe, Ronhard, Kunhard – on musternäide sportlikust perekonnast. Perepea Kerol on olenemata oma pikkadest ja füüsiliselt rasketest tööpäevadest tegev mitmel spordialal ja võtab osa väga erineval tasemel võistlustest. Pereema Reilika süda kuulub jäägitult rahvatantsule. Tema eestvedamisel on rohkemal või vähemal määral saadud tantsima kogu pere, alustades pereisast ja lõpetades emaüsas beebiga. Vanim poeg Richard tegeleb jalgpalliga ning tantsib rahvatantsu. Poeg Kerhard on kogu oma teadaoleva elu veetnud basseinis ujudes. Pere vanem tütar Krethel on tantsinud juba väga varasest lapsepõlvest. Lisaks jõuab aktiivne neiu tegeleda ka kõrgel tasemel akrobaatikaga, jalgrattaspordiga ning mängib tennist.

Perekond Rinne Põlvamaalt. Pereema Riina ja pereisa Toomas ning nende lapsed Alfred, Miialii ja Melinda on kõik väga aktiivsed ja sportlikud. Ema Riina tegeleb harrastajate tasemel jalgpalliga ning huvi pakuvad ka indiaca ja kergejõustik. Pereisa Toomase igapäevatöö on seotud ehitamisega. Kodus on lastel turnimis- ja ronimisvõimalused, et nad saaksid tegeleda osavusharjutustega. Harvad pole pere ühised lauamänguõhtud. Alfred ja Miialii mängivad jalgpalli Lootose noortevõistkondades, pesamuna Melinda teeb alles esimesi samme spordi suunas. Kogu pere osaleb aktiivselt maakondlikel spordi- ja kogupere üritustel ja sarjades.

Perekond Puiestee Saaremaalt. Saare maakonna sportlikeim perekond on kokkuhoidev ja koos treeniv perekond Puiestee. Pereisa Kent ja pereema Meelika tegelevad kergejõustikuga ning oma sportliku hoiakuga on eeskujud lastele, Kennetile ja Ron Sebastianile. Mõlemad on tegelenud kergejõustikuga juba aastaid, olles Eesti mitmevõistluses oma vanuseklassi edetabeli tipus. Ron Sebastini valis Eesti kergejõustikuliit 2020 aasta U14 klassi parimaks noorsportlaseks. Vanemad elavad poegadele väga kaasa ning on neile treeningutel ja võistlustel toeks.

Perekond Pihl Tartumaalt. Pereisa Martin on Luunja keskkoolis poistele kehalise kasvatuse õpetaja ja klassijuhataja, kes ei piirdu koolis pelgalt tundide andmisega, vaid tuleb kaasa erinevate valla algatustega, võtab osa ja aitab korraldada erinevaid üritusi. Tänu Martini ja tema abikaasa Liine kaasalöömisele said Luunja lapsed selle aasta talvel nautida uisu- ja suusarõõme. Martinil on ka suur panus Luunja keskkooli uue staadioni valmimisel. Peres kasvavad kaks tütart, Mia ja Lisanna, kes on samuti kaasatud pere liikumisüritustesse.

Perekond Všivtsev Valgamaalt. Perekond Všivtsevi – isa Vladislavi, ema Jelena, laste Mardi ja Ivari – ühine kirg on laskesuusatamine. Üheskoos veetakse Kagu Biathloni spordiklubi ja korraldatakse erinevaid võistlusi, olgu selleks siis üleriigilised või vallarahvale suunatud proovilepanekud, nagu 2020. aastal ellu kutsutud Künkajooks. Kogu pere osaleb aktiivselt spordivõistlustel, seejuures on Mart näidanud juba häid tulemusi laskesuusatamises Eesti koondise eest võisteldes.

Perekond Reier Viljandimaalt. Reierite pere – pereema Jaanika, isa Mikk ja kaksikud lapsed Kirke ja Kusti – on väga aktiivne osaleja nii valla, maakonna kui ka vabariiklikel üritustel ja võistlustel. Kogu perega tehakse kaasa kõik toredad spordialad, olgu selleks siis kanuusõit, teatevõistlused või uisutamine. Mikk on aktiivne liikuma ärgitaja ka oma töökollektiivis, organiseerides teatesuusatamisi ja öömatku. Ka Jaanika on tubli sportlik eeskuju enda juhendatavale Suure-Jaani rahvatantsurühmale Loits. Kirke näitab häid tulemusi Viljandi rattaklubi eest võisteldes. Kusti tegeles samuti varem jalgrattaspordiga, kuid on nüüdseks ala vahetanud ja tegeleb taipoksiga.

Perekond Räim Võrumaalt. Perekond Räim – isa Tõnis, ema Consuelo, tütred Emiilia ja Roosmarii – tegelevad kevadest sügiseni jooksmise, jalgrattasõidu, ujumise ja aerusurfiga, talvel aga on kõik rõõmuga suuskadel. Roosmarii mängib Võru esindusnaiskonnas Famila/Võru VK, noorem tütar Emiilia õpib Võru spordikoolis Asko ja Hille Saarepuu käe all suusatamist.

Sportlikud pered said koos tunnustusega Eesti Olümpiakomiteelt preemiaks Tallinn International Horse Show piletid koos ööbimisega Hilton Tallinn Park hotellis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles