Steroidid kulturismis: mitte ainult üks surm (2)

Ergo Metsla
, Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu president
Copy
Eesti meistrivõistlused kulturismis ja fitnessis.
Eesti meistrivõistlused kulturismis ja fitnessis. Foto: Mailiis Ollino
  • Tänavu juulis ja augustis suri vähemalt viis kulturismiga tegelenud proffi
  • Üha suurem lihasmass vajab üha suuremat hulka steroide
  • Steroid ei tapa kasutajat, kuid steroidide kõrvalmõjud küll

Jõuspordi alad, sealhulgas või iseäranis kulturism, on kahjuks esirinnas dopingutarvitamisel. Viimasel ajal on steroidide massiline kasutamine ja meeletu tahe omavahel võistelda keha kasvatamisel viinud steroidide plahvatuslikule kasvule kogu maailmas.

Ainuüksi tänavu juulis ja augustis suri vähemalt viis kulturismiga profitasemel tegelenud inimest: USA kulturist John Meadows (49) suri une pealt, surma põhjus kopsutromb. Tšehhi naiskulturist Alena Kosinova (46) kukkus kokku ja suri hiljem vahetult haiglas, põhjus steroidide ületarbimisega kaasnenud südamehäire. Teine USA naissportalne Sofia Graham (27) suri une pealt, põhjus diureetikumide ületarbimisest tingitud komplikatsioonid. Itaalane Orlando Gallucci (47) sai steroidide tarvitamisega seotult südamerabanduse Kosinovaga samal üritusel. USA kulturisti Phil Hernoni (55) surma põhjus oli pikaajalisest steroidide kasutamisest tingitud neerupuudulikkus. Nimekirja võiks jätkata. Kogu aasta peale kokku on nimesid kümneid.

Räägime taustast

Täna on maailmas kulturistidel kaks võimalust: kas dopingukontrollile allutatud ning rahvusvaheliste spordiorganisatsioonide poolt tunnustatud spordialaliit või dopingukontrolli vaba ning põhiliselt USA taustaga vaba lava.

Kõik eelnevalt nimetatud kulturismiga tegelenud inimesed esinesid USA-s registreeritud, kuid rahvusvaheliselt spordiorganisatsioonina tunnustamata National Physique Commitee (NPC) lavadel. NPC tegutseb pereärina ja reklaamib ennast spordiliigana. Oluline on märkida, et täna on maailmas kulturismi ja fitnessi kui spordiala ainsaks tunnustatud esindusorganisatsiooniks Rahvusvaheline Kulturismi ja Fitnessi Liit (IFBB, International Federation of Bodybuilding and Fitness). Segaduse tekitamiseks kasutab NPC USA-s kaubamärgina tähekombinatsiooni I.F.B.B., millel ei ole sisulist tähendust. Ametlik IFBB on võitnud kohtulahingu kaubamärgi vale kasutamise osas Kanadas. Kohtuasjad on käimas USA-s ja Euroopas.

Rahvusvaheline Kulturismi ja Fitnessi Liit (tähekombinatsioon IFBB ilma punktideta) taotleb ROK-i liikmelisust. IFBB liikmesriigid (ca 180 riiki) on suuremas osas kohalike rahvuslike olümpiakomiteede liikmed. Seega on ametlik IFBB ka WADA partner ja korraldatavatel võistlustel on oht sattuda dopinguküttide küüsi. NPC ei korralda dopingukontrolle, ei ole ühegi rahvusvaheliselt tunnustatud spordiorganisatsiooni liige, ega järgi WADA juhiseid.

Eestis oluline teada!

Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit (EKFL) on Rahvusvahelise Kulturismi ja Fitnessi Liidu (IFBB punktideta) liige, Eesti Olümpiakomitee liige ja Eesti Antidopingu (EADSE) partner (näiteks bodyfitnessi maailmameister Tiia Kaare on lausa ADAMS-i programmis). EKFL-i korraldatud ja sanktsioneeritud ametlikel võistlustel on kohustuslik tingimus dopingukontroll, samuti on kõik EKFL-i ametliku litsentsiga sportlased allutatud antidopingureeglitele.

Milles siiski seisneb erinevus kulturismi ja KULTURISMI vahel?

Spordialaliiduna tunnustatud ja tegutsev Rahvusvahelise Kulturismi ja Fitnessi Liit (IFBB punktideta) on allutanud oma võistlused ja sportlased dopingukontrollile. Tõsi küll, dopingu kasutamine on kahjuks nii kulturismis kui ka teistel jõualadel suureks probleemiks. Ja mis siin salata, ka Eesti Antidopingu kodulehel näha olevast dopingupatuste nimekirjast tugev kolmandik on kulturistid. Kuid hoolimata sellest viib oht dopingukontrollis vahele jääda selged steroidikasutajad alast eemale, mis ongi IFBB eesmärk. Samas NPC on üles ehitatud ärilisi printsiipe silmas pidades ja annab võimalused ka steroidide tarvitajatele.

Ma ei halvusta siinkohal mitte ühtegi steroide avalikult ja teadlikult tarvitavat jõusaali sõpra. Ka need inimesed rassivad jõusaalis ja on kulturismi tulihingelised fännid. Ja demokraatias on igal ühel õigus oma tervise ja kehaga teha, mida ta ise soovib. Samas on mul siiralt kahju kõikidest neist, kes on steroidide tarvitamise tõttu oma elust ilma jäänud või tervise jäädavalt rikkunud. Igaüks valib ise oma tee. Lisaks on tänane Eesti spordiseadus üsna liberaalne, mis steroidide tarvitamist pigem soodustab, mitte ei takista. Praeguse seisuga steroidide tarvitamine ei ole karistatav, vahendamine ning tarvitamisele kallutamine on.

Erinevus kulturismi ja KULTURISMI vahel tulebki steroidide hulgast. Ei saa kätt südamele pannes öelda, et kõik IFBB sportlased on puhtad, kuid ilmselge on see, et suurem osa NPC lavadel esinejatest tarvitab steroide, kuna see ei ole keelatud. IFBB-s on siiski oht vahele jääda - iseäranis kodumaistel võistlustel– suur, seega tarbimine väiksem ja tervisehädasid vähem. Samas NPC liikmetel on steroidide tarbimiseks lausa vajadus ja ilmselt ka õigus, kuna seda ei keela NPC reeglid.

Kahjuks on steroididega nii, nagu ka kõikide muude meelemürkidega: üha suurem lihasmass vajab üha suuremat hulka steroide. Samuti on selge, et selleks, et iseäranis USA-s suurtel lavadel midagi saavutada, jääb tangupudrust ja vanast heast «lihast ja kardulast» väheseks. Kurb on see, et esialgu puhas noor sportlane on kontrollivabas keskkonnas sunnitud otsustama, kas võistelda ja olla «tasemel» – mis tähendab steroide või loobuda. Kuna tõsiasi on see, et steroidide tarvitajad on suuremad ja võimsamad, siis on lihtne teha ka otsust steroidide kasuks. Eriti kui eeskujud tarvitavad ja treenerid soovitavad. Steroid ei tapa kasutajat, kuid steroidide kõrvalmõjud küll: jäigad veresooned, laienenud südamed, streikivad maksad ja neerud jne. Seetõttu kulturistid surevadki. Aastas tegelikult sadu.

Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu seisukoht ja soovitus

Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit Eesti Olümpiakomitee liikmena ja Eesti Antidopingu (EADSE) partnerina on kompromissitult dopinguainete tarvitamise vastu. EKFL-i kodulehel on link Eesti Antidopingu vihjeliinile. Kutsume üles kõiki sportlasi ja harrastajaid kahtluste korral märku andma.

EKFL soovitab tulevikus kulturismist kirjutades ja rääkides teha vahet, kas jutt käib kulturismist kui kontrollitud ja antidopingu reeglitele allutatud spordist või dopinguaineid kasutades keha viimasele piirile viivatest eksperimentidest. Oluline on aru saada, et sellele artiklile eelnenud uudised on just nimelt uudised eksperimentide maailmast, mitte kulturismispordist.

Kutsun siinkohal kõiki huvilisi enese harimiseks juba sellel pühapäeval toimuvale suurele kulturismi ja fitnessi pühapäevale, kus on kohal Eesti Antidoping (EADSE) ja kus saab näha kulturismi ja fitnessi kui sporti. Hommikul toimub lastefitnessi võistlus ning seejärel esmakordselt võistlevatele sportlastele mõeldud algajate võistlus Corny Cup, ning seejärel juba Eesti meistrivõistlused. Pilet annab õiguse vaadata mõlemat võistlust, mis toimuvad Tallinnas Salme kultuurikeskuses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles