Maarjamaa tippmarki uuendanud Arlet Levandi tegi olümpiat silmas pidades jõulise avalduse

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Arlet Levandi.
Arlet Levandi. Foto: Spp Daniela Porcelli

Arlet Levandi tuli Soomes Espoos toimunud Finlandia Trophy iluuisutamise võistlusel meeste üksiksõidus seitsmendaks. Kohast olulisemgi oli aga noormehe punktisumma, sest 222,61 silma tähistab uut Maarjamaa tippmarki. 

Lühikavas teenis Levandi 70,15 punkti, millega hoidis üheksandat kohta. Vabakavaga lisas ta enda kontosse aga 152,47 silma (kuues tulemus), millega tõusiski kokkuvõttes seitsmendaks.  

Finlandia Trophy võitis ameeriklane Jason Brown 262,52 punktiga, talle järgnesid venelased Mihhail Koljada (256,98) ja Dmitri Alijev (249,25).

Levandi etteastele lisab aga väga palju juurde tõsiasi, et tema senine tipptulemus rahvusvaheliselt areenilt oli tänavu septembris püstitatud 198,67 punkti. De facto on Levandi värske resultaat ka Maarjamaa uus tippmark, sest rahvusvahelise uisuliidu (ISU) kodulehe põhjal on Aleksandr Selevko parim tulemus 222,06. 

De jure on Selevko kirja saanud ka paremaid tulemusi – näiteks tänavu veebruaris Tallinnas toimunud iluuisutamisvõistluse 224,95 punkti –, kuid tippmarkide arvestuses ajavad nii ISU kui ka meie alaliit järge rahvusvahelisi võistluste kontekstis. 

«Rekordeid kui selliseid me tegelikult ei loe, aga tippmargiks võib seda pidada küll. Koduseid võistlusi me ei arvesta, vaid vaatame rahvusvahelisi võistlusi, kus kohtunike brigaad on eri riikidest,» selgitas Eesti uisuliidu peasekretär Jana Kuura. 

Levandi värske tipptulemus oli jõuline avaldus ka Pekingi taliolümpiat silmas pidades. Nimelt on Eestile üks koht eraldatud nii naiste kui ka meeste üksiksõidus. Kuigi need kohad võitlesid kevadel toimunud MMil välja vastavalt 14. ja 16. koha saanud Eva-Lotta Kiibus ja Aleksandr Selevko, siis tegemist pole personaalsete, vaid riiklike kohtadega. 

Kui Kiibusele naiste seas väga keegi konkurentsi ei paku, siis meestest noolivad Pekingi pääset nii Aleksandr Selevko, Arlet Levandi kui ka Mihhail Selevko (isiklik rekord 199,83). Noorem Selvko oli sel nädalavahetusel võistlustules Austrias Linzis toimunud juunioride GP-l, kus platseerus 195,79 punktiga kuuendaks.

Tulles tagasi olümpiakohtade juurde, siis vastavalt uisuliidu kriteeriumitele on riigile olümpiakoha välja võidelnud sportlastel teatud eelis – jälgitakse Challenger-seeria võistluste tulemusi (kolmest stardist läheb arvesse kaks paremat) ning kui Kiibus ja Aleksandr Selevko mahuvad riigisiseses konkurentsis kahe parema hulka, saavad nad Pekingisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles