Avaldati tänavuse Ballon d'Ori nominendid

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Kuuekordne auhinna võitja Lionel Messi on nominentide seas ka tänavu.
Kuuekordne auhinna võitja Lionel Messi on nominentide seas ka tänavu. Foto: imago sportfotodienst via www.imago-images.de

Kui eelmisel aastal koroonaviirusest tingitud pandeemia tõttu maailma parimat jalgpallurit välja ei kuulutatud, siis tänavu leiab kuldne jalgpall ehk Ballon d'Or taas omaniku.

Eile õhtul hõigati välja ka need 30 nominenti, kes kandideerivad maineka väljaande France Footballi poolt välja antavale autasule.

Mõistagi on nende seas jalgpallimaailma superstarid Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo, kuid oma võimalust on noolimas ka ründetuusad Robert Lewandowski, Erling Haaland, Kylian Mbappe, Romelu Lukaku, Karim Benzema, kuid miks mitte ka nii Meistrite liiga kui ka EMi võitnud Jorginho või ainult esimesega «piirdunud» N'Golo Kante.   

Tänavused Ballon d'Ori 30 nominenti

Cesar Azpilicueta, Nicolo Barella, Karim Benzema, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Kevin De Bruyne, Ruben Dias, Gianluigi Donnarumma, Bruno Fernandes, Phil Foden, Erling Haaland, Jorginho, Harry Kane, N'Golo Kante, Simon Kjaer, Robert Lewandowski, Romelu Lukaku, Riyad Mahrez, Lautaro Martinez, Kylian Mbappe, Lionel Messi, Luka Modric, Gerard Moreno, Mason Mount, Neymar, Pedri, Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah, Raheem Sterling ja Luis Suarez

Ballon d'Or anti esimest korda välja 1956. aastal, kui selle võitis inglane Sir Stanley Matthews. Algselt ulatati trofee Euroopa parimale mängijale, kuid 1995. aastast kaasati valikusse ka mujalt pärit, ent Vanas Maailmas mängivad mehed. Nõnda triumfeeriski tol aastal AC Milani ründaja George Weah.

2007. aastal kaotati aga kõikvõimalikud kriteeriumid ning lisaks anti hääleõigused ka iga rahvuskoondise peatreenerile ning kaptenile. Varem kuulus sõnaõigus ainult valitud vutižurnalistidele. 

Viimasest tosinast auhinnast 11 on omavahel jaganud Lionel Messi (6) ning Cristiano Ronaldo (5). Vaid korra, 2018. aastal, õnnestus Luka Modricil kahe kange hegemooniat rikkuda. 

Lisaks tehti eile teatavakse veel naiste Ballon d'Ori, Raymond Kopa trofee (parim U21 mängija) ja Lev Jašini trofee (parim väravavaht) nominendid. 

Naiste Ballon d'Ori 20 nominenti on Alexia Putellas, Magdalena Eriksson, Marie-Antoinette Katoto, Sam Kerr, Stina Blackstenius, Wendie Renard, Samantha Mewis, Pernille Harder, Vivianne Miedema, Sandra Panos, Lieke Martens, Jessie Fleming, Irene Paredes, Ashley Lawrence, Christine Sinclair, Ellen White, Christiane Endler, Jennifer Hermoso, Fran Kirby ja Kadidiatou Diani.

Raymond Kopa trofee 10 nominenti on  Mason Greenwood, Bukayo Saka, Pedri, Jeremy Doku, Ryan Gravenberch, Jamal Musiala, Florian Wirtz, Jude Bellingham, Giovanni Reyna ja Nuno Mendes.

Lev Jašini trofee 10 nominenti on Gianluigi Donnarumma, Ederson, Kasper Schmeichel, Edouard Mendy, Keylor Navas, Emiliano Martínez, Manuel Neuer, Jan Oblak ja Samir Handanovic.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles