Uus raamat paljastab: Eesti treener lõi telekaamerate ees Soome maadlustalenti

Postimees Sport
Copy
Petra Olli (paremal).
Petra Olli (paremal). Foto: JACK GUEZ/AFP/Scanpix

Sel nädalal ilmub Soome maadleja Petra Olli elulooraamat, kus muuhulgas on juttu 11 aastat tagasi toimunud vahejuhtumist, kus eestlasest treener Ahto Raska lõi 16-aastast Ollit telekaamerate ees, et temas võitlusvaimu äratada. Raska kinnitas nüüdsetes kommentaarides, et oli toona noor treener ning selliseid meetodeid ta enam ei kasuta.

Raska ja Olli treeneri-sportlase suhe oli mitmes mõttes eriline, kirjutatakse raamatus. Kuigi koostööst sündis palju võite, kuid tuli välja, et seal olid ka omad mõrad.

2010. aastal Singapuris toimunud noorte olümpiamängudel kohtus Olli pronksimatšis

Treener Ahto Raska.
Treener Ahto Raska. Foto: Sander Ilvest

sakslanna Laura Mertensiga. Soomlanna oli nende mängude ajal alles 16-aastane. Treener Raska proovis oma hoolealust füüsiliselt motiveerida. «Ahto lõi Petrat vastu nägu sellise jõuga, et tal kõrvad laulsid,» kirjutatakse raamatus. Olulisest võistlusest vahendati ka rahvusvahelist telepilti.

Kuna Raska poolset kommentaari raamatus ei leidu, pöördus Ilta-Sanomat selgituste osas eestlase poole. «Need olid minu esimesed aastad treenerina, mul oli selliste võistluste osas vähe kogemust. See oli lihtsalt trikk, proovisin Petrat üles äratada. Ma ei soovinud midagi halba,» ütles Raska nüüd kommentaariks.

Olli ja Raska teed läksid lahku pärast 2016. aasta Rio olümpiamänge, kuhu soomlanna läks ühe favoriidina. Valitseva Euroopa meistri jaoks OM aga ebaõnnestus ja pärast seda lõppes ka koostöö treeneriga. Pärast seda tuli Olli 2018. aastal maailmameistriks ja võitis kulla ka 2018. aasta EMil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles