Jelena Välbe oli Björgeni dopinguskandaalist šokeeritud: mul on väga palju küsimusi tekkinud (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Jelena Välbe.
Jelena Välbe. Foto: Artyom Geodakyan/Artyom Geodakyan/TASS

Läbi aegade edukaim taliolümpiasportlane Marit Björgen andis teisipäeval välja elulooraamatu, kus tuli välja ka fakt, et tema 2017. aastal antud dopinguproovist leiti keelatud ainete jälgi. Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe oli sellest šokeeritud.

Björgen räägib avameelses raamatus, et neli aastat tagasi toimunud Lahti MMi järgsed sündmused panid tal pisarad voolama. Paar nädalat pärast tiitlivõistlusi helises norralanna telefon. Helistas koondise arst Petter Olberg, kes küsis, kas Björgen on üksi. See muutis suusastaari ärevaks.

Järgnev on katke Björgeni elulooraamatust «Võitja süda». «Olberg ütles, et ta sai Rahvusvahelisest suusaliidust (FIS) arupärimise. Lahti labor leidis pärast 30 km maratoni antud dopinguproovist keelatud ainete jälgi.»

Esmaspäeval Norra rahvusringhäälingule (NRK) antud intervjuus selgitas Björgen intsidenti: «Kui sain Olbergilt kõne, siis mu kõht tõmbas krampi, ma läksin täiesti kangeks.» Doktor ütles, et asjale peab olema seletus ja lohutas Björgenit.

Björgeni dopinguproovist leiti jälgi 19-norandrosteendiooli tarvitamisest. See on anaboolse toimega keelatud aine, täpsemalt anaboolne steroid.

Olbergi selgitus oli, et aine pärines preparaadist Primolut-N, mida kasutatakse menstruaaltsükli muutmiseks. Raamatus öeldakse, et see on naissportlaste seas sagedasti kasutatav ravim.

Rahvusvahelisele suusaliidule (FIS) antud selgitus sobis ning mingeid karistusi seetõttu ka ei järgnenud. Meenutame, et Lahti MMil võitis norralanna neli kuldmedalit, nende hulgas ka 30 km maratoni.

Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe oli täiesti endast väljas, kui kuulis Björgeni raamatus avaldatut. «Olin šokeeritud. Olen teda alati jälginud ning pidasin Björgenit suurepäraseks sportlaseks. Nüüd on mul palju küsimusi. Esiteks tahaksin teada, mida tähendab üldse sellisel juhul dopingutarvitamine ning milliseid karistusi sportlastele määratakse,» lausus Välbe.

Olukorra kohta oli oma sõna öelda ka Venemaa koondislasel Gleb Retivõhhil. 29-aastane venelane tõdes, et selline FISi käitumine ei üllata üldse teda. Kui Björgen poleks ise avalikult sellest rääkinud, siis poleks keegi kunagi midagi teada saanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles