Terviserikkega haiglasse sattunud olümpiavõitja: mul oli tunne, nagu oleksin saanud kuuli pähe

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Öystein Pettersen Otepää MK-etapil.
Öystein Pettersen Otepää MK-etapil. Foto: Arvo Meeks

Murdmaasuusatamise olümpiavõitjal Öystein Pettersenil lõhkes eelmisel nädalal rattasõidu ajal aju pinnal paiknev veresoon, kuid arstidel õnnestus siiski mehe elu päästa. 

38-aastane Pettersen oli parasjagu Lillehammeris rattatiirul, kui tundis tugevat peavalu. Koju jõudes ning kiivrit eemaldades läks valu veelgi kõvemaks. «Tol hetkel oli tunne, nagu oleksin saanud kuuli pähe,» vahendab VG norralase Gode Dageri taskuhäälingus öeldut.

Ta kutsus endale appi arstist sõbra ning ühiselt sõideti Lillehammeri haiglasse, kus Pettersenile tehti kiiremas korras kompuuteruuring. Sealt selgus, et endist tippsuusatajat vaevab subarahnoidaalne hemorraagia ehk ajuarteri aneurüsm.

Tegemist on eluohtliku seisundiga ning VG väitel sureb Norras selle diagnoosi puhul ainuüksi 20–40 protsenti patsientidest juba enne haiglasse jõudmist. Seepärast lennutati Pettersen helikopteriga kärmelt Oslosse. 

Lennu ajal helistas ta oma abikaasale Ellenile. «Ütlesin talle, et armastan teda ning et ta hoolitseks laste eest,» meenutas elu pärast kartnud suusataja lühikest kõnet.  

Õnneks osutus Oslo haigla arstide töö tõhusaks ning eelmisel reedel sai Pettersen ka kinnituse, et tema elu pole enam ohus. Selle nädala kolmapäeval lasti ta ka kodusele ravile.

Kuigi norralane on jätkuvalt nõrk ning vajab palju puhkust, suutis ta neljapäeval teha kodukandis juba 20-minutilise jalutuskäigu. «Arvestades olukorda, on taastusravi olnud üsna kiire,» tunnustas Pettersen tohtreid. 

Norralane krooniti olümpiavõitjaks 2010. aastal Vancouveris, kui ta moodustas koos Petter Northugiga alistamatu sprinditandemi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles