Vendade Bøde piinlik aps ajas Venemaa suusatähe meeleheitele

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Sergei Ustjugov
Sergei Ustjugov Foto: Sergei Bobylev/Sergei Bobylev/TASS

Vendadest laskesuusastaarid Johannes Thingnes Bø ja Tarjei Bø üllitasid raamatu, millel kallal nähti vaeva poolteist aastat. Sellest hoolimata pole teos faktidega täppi pannud.

Raamat kannab nime «Vennaskond» ning selle pani kirja ajakirjanik Lasse Lønnebotn. Raamatu kirjelduses seisab, et lapsepõlves võistlesid vennad kõiges. Polnud vahet, kas nad mängisid jalgpalli või tuli selgitada võitja ja kaotaja koolist koju jõudmises.

Muuhulgas meenutab Tarjei raamatus 2011. aasta MMi, mis toimus Venemaal Hantõ-Mansiiskis. Ta võitis seal kolm kulda ja kaks pronksi, jäädes medalita ainult ühisstardiga sõidus, kus oli neljas.

«Võib-olla saan pronksi, sest Sergei Ustjugov, kes sai ühisstardiga sõidus hõbeda, püüti tänu vanade dopinguproovide analüüsimisele kinni. Seega on võimalik, et saan 2011. aasta MMilt medali igalt alalt ja tõusen esimeseks laskesuusatajaks, kel on see õnnestunud. Vahet pole, et pettur röövis mult võimaluse seda kohe nautida, olen saavutuse üle uhke,» sõnas olümpiavõitja ja 11-kordne maailmameister Bø.

Milles seisneb aps? Sergei Ustjugov on Venemaa murdmaasuusataja, dopinguga pahuksisse sattunud biatleedi eesnimi on Jevgeni. Ja olgu öeldud seegi, et Sergeil pole keelatud ainetega pistmist olnud, vähemalt pole nõnda välja tulnud.

Venemaa suusakoondise treeneri Markus Crameri sõnul sai Ustjugov kõnealusest eksimusest teada Itaalia meedia vahendusel. Crameri sõnul oli Ustjugov meeleheitel, sest see pole sugugi esimene kord, kui ta Jevgeni Ustjugoviga segamini aetakse.

«Varasemalt on tema pilte kasutatud artiklite puhul, kus on räägitud Jevgeni Ustjugovist. See on suur probleem ja seda juhtub ikka ja jälle. Ma ei mõista seda. Kui asi puudutab dopingut, on sellist si*ta ebameeldiv lugeda,» ütles Cramer.

Treeneri sõnul saatis raamatu välja andnud kirjastus Kagge Forlag Ustjugovile vabanduskirja. Suusataja võttis vabanduse vastu, kuid on endiselt endast väljas. «Ma ei mõista jätkuvalt, miks neil ei ole inimest, kes raamatu enne trükkiminekut läbi loeb,» lausus Cramer, kes kahtlustab, et vennad Bød pole isegi enda raamatut lugenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles