Suurüllataja Sambia on Aafrika meister

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sambia koondis tuli esmakordselt Aafrika meistriks.
Sambia koondis tuli esmakordselt Aafrika meistriks. Foto: SCANPIX

Aafrika jalgpallimeistriks tuli esmakordselt Sambia, kes alistas ülipingelises finaalis pika penaltiseeria järel suursoosiku Elevandiluuranniku.

Normaal- ja lisaaeg lõppesid väravateta viigiga, ehkki 70. minutil oli Didier Drogbal võimalus Elevandiluurannik penaltipunktilt juhtima viia, kui Sambia kaitsjad olid tõmmanud karistusalas maha Gervinho. Koondise suurim staar saatis aga palli kõrgelt üle värava.

Penaltiseerias olid täpsed mõlema meeskonna algsed viis lööjat. Kennedy Mweene suutis küll esimesel katsel tõrjuda Elevandiluuranniku kolmanda lööja Souleymane Bamba penalti, ent kohtuniku hinnangul liikus ta liiga varakult väravast välja ning löök läks kordamisele. Teisel katsel Bamba ei eksinud.

Viiendana realiseeris Elevandiluuranniku poolel penalti Drogba, kes lisaks seekordsele varasemale eksimusele oli vääratanud ka 2006. aasta Aafrika meistrivõistluste finaalis, kui Elevandiluurannik kaotas penaltiseerias Egiptusele. Sambia poolelt oli viiendal löögil täpne väravavaht Mweene.

Veel kaks löögivooru möödusid eksimusteta, kuni esimesena vedasid närvid alt Elevandliuuranniku kaheksandat lööjat, Inglismaal Manchester Citys mängivat Kolo Toured. Mweene tõrjus tema löögi ja Rainford Kalabal oli võimalus Sambiale võit tuua. Poolkaitsja saatis aga palli üle värava.

Elevandiluuranniku poolel asus järgmisena lööma samuti Inglismaal Londoni Arsenalis leiba teeniv Gervinho. Tugev löök lendas napilt postist mööda ning Sambial oli taas võimalus mäng otsustada. Seekord keskkaitsja Stophira Sunzu ei vääratanud ning täpne löök tõi Sambiale ajaloo esimese Aafrika Rahvuste Karika võidu.

43-aastase prantslase Hervé Renardi juhendatav Sambia koondis pühendas võidu oma eelkäijatele, Sambia koondislastele, kes hukkusid 1993. aastal lennukatastroofis. Sümboolse kokkusattumusena peeti tänane finaal Gaboni pealinnas Libreville’is – just sealt startis Sambia koondise lennuk 19 aastat tagasi oma viimasele traagiliselt lõppenud lennule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles