Eesti kurlinguvõistkond pääses Pekingi paraolümpiale

Postimees Sport
Copy
Eesti ratastoolikurlingu võistkond.
Eesti ratastoolikurlingu võistkond. Foto: Jaanus Ree/Eesti Paralümpiakomitee

Pekingis toimuvatel ratastoolikurlingu maailmameistrivõistlustel selgusid viimased kaks 2022. aasta paraolümpiale pääsejat. Kuigi Eesti koondis MMil ei osalenud, kindlustati kokkuvõttes koht 12 riigi hulgas Pekingi mängudel.

Pekingi paraolümpiamängude punkte jagati kolme maailmameistrivõistluste tulemuste põhjal. Eesti ratastoolikurlingu võistkond selle aasta MMil ei võistelnud, kuid paraolümpiamängudele pääsemiseks piisas Eestil 2019. ja 2020. aasta MMidelt kogutud punktidest, seisab alaliidu pressiteates. 

«Oleme uhked, samas tunneme ka väga suurt vastutust, et esindada Eestit võimalikult hästi ja olla paraolümpial parimas sportlikus vormis. Paraolümpiamängude vastased on tugevad ja kergeid võite ei ole loota, kuid kõik võistkonnad on meie jaoks võidetavad. Pühendame viimased kuud võistkonna ettevalmistusele, et olla Pekingis parimas vormis,» sõnas koondise kapten Andrei Koitmäe.

Eesti pääsemine paraolümpiamängudele sõltus Itaalia ja Ameerika Ühendriikide tulemustest selle aasta MMil. USA läks meist küll mööda, ent Itaalial ei õnnestunud koguda piisavalt punkte. Nõnda pääseski meie koondis viimase, 12. olümpiale. 

«Eesti ratastoolikurlingu võistkond alustas treeninguid 2015. aasta jaanuaris ning kõigest seitsme aastaga jõuti maailma 12 parema hulka, edestades ka palju kogenumaid vastaseid. Üle 20 aasta jõuab Eesti lipp taaskord taliparaolümpiamängudele ning see on Eesti paraspordi jaoks suur saavutus ja inspiratsioon,» sõnas Eesti Paralümpiakomitee president Monika Haukanõmm.

Viimati osales Eesti taliparaolümpiamängudel 2002. aastal, kui Salt Lake City's oli väljas kelguhoki meeskond.

Eesti ratastoolikurlingu koondise kandidaatideks on Andrei Koitmäe, Mait Mätas, Ain Villau, Lauri Murašov, Kätlin Riidebach ja Signe Falkenberg. Treenerina tööta kanadalane Chris Bowden.

Ratastoolikurlingu turniir Pekingi paraolümpiamängudel toimub 2022. aastal 4.-13. märtsini. Eesti sportlased lähevad vastamisi Hiina, Venemaa, Norra, Lõuna-Korea, Šotimaa, Kanada, Slovakkia, Rootsi, Läti, Šveitsi ja Ameerika Ühendriikide koondistega.

Ratastoolikurlingus liigutakse jääl ringi ratastoolis ja kivid saadetakse teele spetsiaalsete keppidega. Kuna erinevalt tavakurlingust jää harjamist ei toimu, peavad mängijate visked olema väga täpsed. Ratastoolikurlingut mängitakse 5-liikmelistes segavõistkondades, vähemalt üks liige peab olema vastassugupoolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles