Hõbemedal Jefimovale ühtegi automaatset lisaeurot ei too

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Eneli Jefimova (vasakul) elu esimese täiskasvanute tiitlivõistluste medaliga.
Eneli Jefimova (vasakul) elu esimese täiskasvanute tiitlivõistluste medaliga. Foto: Sergei Grits

Venemaal Kaasanis toimuval lühirajaujumise EMil äsja hõbemedali kaela saanud Eneli Jefimova värske autasuga ühtegi konkreetset rahasüsti ei kaasne.  

Kuigi tiitlivõistluste medalivõitjatele on Eesti Olümpiakomitee (EOK) poolt ette nähtud preemiad, on need suuresti üles ehitatud olümpiaala vs. mitte-olümpiaala põhimõttel. 

Kui tegemist on olümpiaalaga, premeeritakse kõiki medalivõitjaid, vastasel juhul aga ainult kuldmedali omanikke. Lühirajaujumise näol ongi aga de facto tegemist mitte-olümpiaalaga, sest spordipeol võisteldakse 50, mitte 25 meetri basseinis.

«Viimased viis-kuus aastat on meil kehtinud põhimõte, et kui tegemist pole olümpiadistsipliini või -alaga, siis preemiat ei saa. Mingit subjektiivsust siin, kahjuks-õnneks, pole,» selgitas EOK peasekretär Siim Sukles. 

«Nii need reeglid on, sest see puudutab kogu spordivaldkonda,» jätkas ta ning viitas seejärel asjaolule, et tegelikult on EOK Jefimovat juba tänavu premeerinud. Juuli alguses Itaalias Roomas juunioride EMil võidetud täiskomplekti medalite eest sai ujuja 7000 ja tema treener Henry Hein 3500 eurot.

Omaette teema on EOK olümpiaettavalmistusega ehk nn kategooriatega. Praegu on 14-aastane Jefimova C-kategoorial, mis tähendab siis 1000 euro suurus ettevalmistustoetust, kuid EOK tippsportlaskomisjonis võidakse arutada näiteks C+ erandi üle, mis tähendaks siis, et eriotsusega võiks ujuja hakata saama B-taseme ettevalmistustoetust (1400 eurot kuus).

Kolm aastat tagasi talitati analoogselt Maicel Uiboga, kui sise EM-il seitsmevõistluses pronksile tulnud atleet ülendati eriotsuse alusel lühikeseks ajaks B-tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles