Eesti korvpallinaiskond alustas EM-valiksarja kaotusega

Copy
Eesti naiste korvpallikoondis.
Eesti naiste korvpallikoondis. Foto: Siim Semiskar/Eesti Korvpalliliit

Eesti naiste korvpallikoondis alustas 2023. aasta EM-valiksarja võõral väljakul Portugali vastu, võttes seal vastu 43:62 kaotuse. 

Kui esimese kahe veerandaja järel oli Eesti veel enam-vähem mängus, siis kolmandal perioodi võitis Portugal seisuga 23:4 ja lõpus lasti juba jalg sirgeks. Viimasel veerandil jäi Eesti küll 14:7 peale, kuid see oli vaid väike lohutus.

Eestlannadest kerkis parimaks 13 punkti visanud Kadri Ann Lass. Lisaks sellele korjas ta ka 10 lauapalli. Keegi teine meie esindajatest kahekohalise punktisummani ei küündinud.

Üleplatsinaiseks kerkis Maria Bettencourt Correia, kes viskas 17 punkti ja korjas üheksa lauapalli. Lisaks jagas ta kaaslastele ka neli resultatiivset söötu. Ka Portugali poolel keegi teine rohkem kahekohalise punktisummani ei küündinud.

Eesti koondis peab oma järgimse EM-valiksarja kohtumise 14. novembril, kui Tallinnas võõrustatakse Suurbritannia naiskonda.

Enne mängu

Peatreener Kaspars Majenieksi juhendatavas Eesti rahvusnaiskonnas sõitsid Porto lähedal asuvasse Matosinhosesse 12 korvpallurit, kellest kogenuim on pikaajaline sinimustvalgete esindustosina tugisammas Merike Anderson. 39-aastase korvpalluri sõnul valitseb võistkonnas töökas õhkkond ja tahetakse end näidata paremast küljest.

«Uus treener, uus hingamine,» lausus Anderson. «Mõned mängijad, kes pole saanud mingil põhjusel varem tulla koondisse, on kodumaal ja selle üle on hea meel. Tuleks veel mõned mängijad Ameerikast juurde saada.»

Teist hooaega USA üliõpilasliiga NCAA kõrgeimas divisjonis kaasa tegev Washington State'i ülikooli tudeng Johanna Eliise Teder haaras pakutud võimalusest kohe kinni.

«Tahtsin ka eelmisel aastal väga tulla koondist esindama, aga siis mõjutas soovi Covid-19 pandeemia. Tuleb arvesse võtta ülikoolide turniiri ajakava ja raske on sel ajal tulla Euroopasse mängima. Seekord ütlesid ülikooli treenerid: «Kui sa väga tahad, siis võid minna.»»

Peale 181 cm pikkuse ääremängija Andersoni (s 1981) ja 171 cm pikkuse tagamängija Tederi (2000) sõitsid Portugali mängujuhid Marie Anette Sepp (168 cm, 2002) ja Ivetta Okuneva (171 cm, 2002), tagamängijad Janne Pulk (174 cm, 2000) ja Sofia Kosareva (170 cm, 1998), ääremängijad Ellen Anett Põldmaa (181 cm, 1994) ja Marie Roosalu (178 cm, 1996) ning suured ääremängijad/keskmängijad Kadri-Ann Lass (191 cm, 1996), Maaja Bratka (190 cm, 1992), Laina Mesila-Kaarmann (186 cm, 1987) ja Martha-Liisa Oinitš (191 cm, 2000).

Samuti osalevad möödunud nädalal alanud Eesti koondise treeningukogunemisel mängujuht Birgit Piibur (162 cm, 1994) ning ääremängijad Jane Svilberg (181 cm, 1995) ja Greeta Üprus (177 cm, 1994), kes valmistuvad 14. novembril Tallinna tehnikaülikooli spordihoones peetavaks valikturniiri teiseks kohtumiseks Suurbritannia koondisega.

Kiire ja aktiivne mäng

Eesti rahvusnaiskonna peatreenerina rahvusvahelistel tiitlivõistlustel debüteeriv Kaspars Majenieks juurutab kiiret ja aktiivset mängu.

«Sama stiili olen kogenud välisklubides ja mulle see meeldib,» lausus Anderson. «Informatsiooni tuleb palju ja kõike ei saagi korraga vastu võtta, aga aja jooksul võtame samm-sammult omaks. Mida kauem saame koos treenida, seda ilusamaks mängupilt läheb.»

Anderson kaitses esimest korda sünnimaa koondise värve juba paarkümmend aastat tagasi. «Mu keha on terve ja mul on hea meel, et mind kutsuti koondisse. Saan olla noorematele hea sparringpartner, et nad saaksid tugevamaks, sest nemad jätkavad teekonda.»

Abikapteni rollis Teder rääkis, et mängijatel on eeldusi, et Majenieksi mängustiiliga kohaneda ja hakkama saada. Tartu spordiseltsis Kalev korvpalli aabitsatarkusi omandanud tagamängija mõistis Audentese spordigümnaasiumis õppimise ajal, et tahab kõrgemale pürgida.

«Mu meelest oli see täiuslik vaheetapp mu elus. Sealt edasi minna oli õige valik,» ütles 21-aastane korvpallur.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Tagasi üles