MMilt võivad eemale jääda Ronaldo, Lewandowski, Euroopa meister Itaalia. Miks? (1)

Ville Arike
, reporter
Copy
Pettunud Cristiano Ronaldo istub murul pärast Portugali koondise kaotust Serbiale ja MMi otsepiletita jäämist.
Pettunud Cristiano Ronaldo istub murul pärast Portugali koondise kaotust Serbiale ja MMi otsepiletita jäämist. Foto: Zed Jameson/SIPA/Scanpix

Teisipäeval lõppesid jalgpalli MM-valiksarjas Euroopa tsooni mängud ning selgusid kümme esimest finaalturniirile pääsenud koondist. Ehkki konkurentsis on veel tosin meeskonda, pole neist kellelgi suurpeole pääsemise garantiid. Kellest võib tuleva aasta lõpus Kataris peetav MM ilma jääda ja miks?

Lühike pilk süsteemi peale: kaksteist konkurentsi jäänud tiimi loositakse 26. novembril kuude paari ning nende võitjad omakorda moodustavad kolm järgmist paari, mille võitjad saavad MMile. Konkurents on neli ühele kohale.

Maa ja taeva vahel hõljujatest toome esimesena välja Cristiano Ronaldo, kes Portugali koondisega kaotas otsustavas mängus Serbiale viimase minuti väravast 1:2.

Edasi Robert Lewandowski. Poolakas, kes oma koondisega jäi alagrupis Inglismaast tahapoole.

Kolmandana tervikuna Itaalia koondis. Tänavune Euroopa meister, kes lasi viimase vooruga endast mööda Šveitsi.

Kui ükskõik keda neist Kataris ei näe, jääb MM vaesemaks. Samas ei saa öelda, et Euroopa alagrupid võitnud koondised teenimatult MMile pääsenuks. Ei, teenitud oli nii Serbia edu Portugali kui ka Šveitsi edu Itaalia ees, sest saadi rohkem punkte.

Aga miks niisugune olukord on tekkinud? Sest Vanale Maailmale – kellele suudab reaalset konkurentsi pakkuda ainult Lõuna-Ameerika –on ette nähtud vähe kohti, 32st kõigest 13. Euroopa kohtade kokkutõmbamise tendents algas eelmise sajandi lõpus ega ole peatunud. Vastupidi, asjad lähevad ainult hullemaks.

Kui 1990. aastal osales MM-finaalturniiril 24 meeskonda, olid neist 14 Euroopast. Praegu on, nagu öeldud, 32st 13. Ning viie aasta pärast, mil esmakordselt osaleb 48 koondist, saab Euroopa juurde ainult kolm kohta. Kokku 16 ehk kõigest kolmandik!

Tegemist on rahvusvahelise jalgpalliliidu (FIFA) selge poliitikaga moosida muu maailma riike. Sest nonde abil saab võimu hoida ja kindlustada. Alaliidu rohkem kui 200 liikmest on vaid 55 Euroopast. Ehk natuke üle veerandi. Kui on soovi, saab teha kambaka. Vanal Maailmal e jää üle muud, kui hambaid krigistada ja üksteist juba valiksarjas armutult pureda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles