Vene suusatähtede keeruline olukord: sportlased on küll vaktsineeritud, ent Sputnikuga, mida Euroopas ei tunnustata

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Venemaa suusatajad.
Venemaa suusatajad. Foto: Sergei Bobylev

Venemaa murdmaasuusatajad on praeguseks juba ligemale kuu aega Soomes veetnud, et valmistuda sel nädalavahetusel Rukal toimuvaks MK-sarja avaetapiks. Meie põhjanaabrite juurde pääsemiseks tuli venelastel aga kõvasti vaeva näha. 

Nimelt on enamik Venemaa koondislased koroona vastu vaktsineeritud Sputnikuga, mida Rahvusvaheline suusaliit (FIS) küll tunnustab, kuid Euroopa Liit mitte. Sellest tulenevalt tuli Venemaa suusaametnikel täita tundide viisi pabereid, et Soome neid ikkagi – sportlastele eksisteerib spetsiaalne erand – riiki sisse laseks.

«Lõpuks vajasime me siinsete korraldajate kutset, mis tõestas, et me tohime riiki treenima ja võistlema tulla. Kutsel pidid olema välja toodud kõik nimed, kes Soome tulla tahtsid. Lisaks tuli meil seejärel näidata oma vaktsiinipasse,» avas Venemaa koondise peatreener Markus Cramer tausta, kes on ise vaktsineeritud Johnson & Johnsoniga, mis on Soomes ja Euroopa Liidus aktsepteeritud. 

Murdmaasuusatamises on Rukal reedel kavas klassikasprindid, laupäeval naiste 10 km ja meeste 15 km klassikasõidud ning pühapäeval samad distantsid jälitussõiduna vabatehnikas.

Eesti murdmaasuusatajatest asuvad võistlema meestest Marko Kilp, Martin Himma, Alvar Johannes Alev, Kaarel Kasper Kõrge, Karl Sebastian Dremljuga. Naistest teeb Ruka MK-l ainsana kaasa Kaidy Kaasiku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles