BLOGI ⟩ Eesti korvpallikoondis alistas võõrsil Saksamaa! (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Eesti koondist vedasid täna Kristian Kullamäe ja Kaspar Treier.
Eesti koondist vedasid täna Kristian Kullamäe ja Kaspar Treier. Foto: FIBA.com

Eesti korvpallikoondis sõitis MM-valiksarja esimeses kohtumises külla Saksamaale. Eesti suutis pärast 1993. aastat taas Saksamaa alistada, sedapuhku oli võidunumbriteks 69:66.

Nagu lõppskoor viitab, oli kohtumine väga tasavägine ning otsustavad sündmused leidsid aset viimase veerandaja viimasel paaril minutil. 

Halvimal juhul oli Eesti neljandal neljandikul kuuepunktilises kaotusseisus 55:61. Normaalaja lõpuni oli siis minna 5.51, kuid eestlased ei andnud alla ja võitlesid end tänu tabavatele vabavisetele ja Rain Veidemani lähiviskele 62:61 eduseisu.

Järgmisel rünnakul viis Christian Sengfelder sakslased punktiga peale ja 3.07 enne lõppu tabas Robin Benzing kahest vabaviskest ühe. Siim-Sander Vene kahepunktivise lõi aga viigi majja.

17 sekundit enne lõppu oli Vene taas täpne, viies Eesti 66:64 juhtima. Sakslaste rünnakul eksis David Kramer kahepunktiviskel ja lauapalli sai Rauno Nurger, kellele tehti viga. Ta läks vabaviskejoonele, tabades kahest ühe.

Seitse sekundit enne lõppu viskas Sengfelder 66:67. Eesti võttis seejärel aja maha ning küljeaudist palli mängu pannes tegi Patrick Heckmann Kristian Kullamäele ebasportliku vea. Tagamees tabas kahest kaks ning tänu ebasportlikule veale jäi pall Eestile. Sakslased üritasid küll viga teha, ent see ei õnnestunud.

Eesti parematena tõid Kullamäe ja Kaspar Treier 15 punkti. Eriti heas hoos oli neist esimene, kes lisas ka seitse korvisöötu ja neli lauapalli. 21 silmaga tõusis üleplatsimeheks Sengfelder.

Muide, Eesti ega Saksamaa ei läinud kohtumisele vastu täisrivistuses. Meie poolt olid puudu näiteks muidu ilmselt algviisikusse kuulunud ääremängija Janari Jõesaar ja tsenter Maik-Kalev Kotsar, kes mängivad saatuse tahtel klubikorvpalli just Saksamaal, kuid jäävad novembrikuistest koondisemängudest eemale vigastuse tõttu.

Saksamaa seis oli keerulisem, kuivõrd nende tipud mängivad NBAs ja Euroliigas, millest esimese mängijad ei saa hooaja sees koondisi kindlasti aidata, tohutult keeruline on see ka Euroliiga palluritele. Kui mõnikord on neil võimalik rahvusesindusele appi tõtata, siis näiteks täna käisid Euroliigas väljakul kaks Saksamaa klubi Berliini Alba ja Müncheni Bayern, kust oleks koondis saanud ohtralt vajalikku lisajõudu. 

Meie mehed jätkavad MM-valiksarja pühapäeval kodus Iisraeli vastu, pall visatakse mängu kell 19.00. Tänases teises meie grupi kohtumises alistas Iisrael kodus 69:61 Poola.

Kodus-võõrsil süsteemis mängitavast alagrupist pääsevad edasi iga kvarteti kolm paremat, kes jagatakse omakorda nelja kuueliikmelisse valikgruppi. Iga seksteti – kas seal mängitakse kodus ja võõrsil – esitrio lunastab MM-pileti.

Enne mängu:

Eesti korvpallikoondis alustab enda teekonda MM-valiksarjas Saksamaal Nürnbergis. Kohtumine võõrustajatega toimub KIA Metropol Arenal, kuhu parimal juhul mahub 4000 inimest mängu vaatama.

Saksamaa korvpallikoondis kuulus MM-valiksarja loosimisel teise tugevusgruppi ning peaks olema seetõttu ka soosik alagrupivõidule. Eesti seevastu oli asetatud seitsmendasse tugevusgruppi.

Eesti ja Saksamaa kuulusid ühte MM-valikgruppi ka möödunud valiksarjas ning toona pidi Eesti tunnistama mõlemas kohtumises sakslaste paremust. Saksamaal jäädi alla koguni 43:86, ent tasub märkida, et toona olid nende rivistuses mitmed NBA ja Euroliiga mehed, keda täna kindlasti väljakul ei näe. Eesti viimane ja ainus võit sakslaste üle pärineb 1993. aasta EM-finaalturniirilt, kui koduväljakul mänginud Saksamaa pandi 113:103 pikali.

D-alagruppi kuuluvad lisaks Eestile ja Saksmaale veel ka Poola ning Iisrael. Viimased peavad enda omavahelise kohtumise samuti täna Tel Avivis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles