Tänak või Kontaveit? Rallispordis hakatakse sarnaselt tennisele pidama maailma edetabelit (2)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Ott Tänak ja Martin Järveoja leiavad end tuleval aastal GRR tabelist.
Ott Tänak ja Martin Järveoja leiavad end tuleval aastal GRR tabelist. Foto: Kimmo Brandt/Epa/Scanpix

Rahvusvaheline autoliit (FIA) hakkab tulevast hooajast pidama rallispordis maailma edetabelit, just nagu tennises, golfis ning mujal. 

Uuest aastast käima tõmmatavas pingereas Global Rally Ranking (GRR) lähevad arvesse nii ülemaailmsed, riiklikud kui ka regionaalsed tulemused. Suurematelt võistlustelt teenitakse rohkem, väiksematel mõõduvõttudelt vähem punkte. Kui tennises kuulutatakse edetabel välja igal esmaspäeval, siis rallis hakkab see olema kolmapäeviti. 

Eraldi tabelisse paigutatakse nii sõitjad kui ka kaardilugejad. Otsest preemiat teatud koht ei too. FIA peamine eesmärk on luua parem ülevaade rallisportlaste tasemest.

Joonis punktisüsteemist:

Foto: FIA

Rahvusvahelised rallid kanti uude süsteemi tänavu 15. oktoobrist. Riiklikud mõõduvõtud hakkavad arvesse minema tulevast jaanuarist. Punktiskoor moodustus viimase 365 päeva 12 paremast tulemusest. 

«GRR aitab paremini välja tuua erinevate pilootide ja kaardilugejate saavutusi. See tõstab ala ka rahvusvaheliselt rohkem esile. Tahame luua kauakestva süsteemi, mis aitaks igal tasemel ralliperet ühendada,» selgitas FIA ralliosakonna juht Yves Matton. 

«See on oluline, sest enamik võistleb Rally2 (R5) tasemel autodega ja erinevatel mõõduvõttudel. Ralli on üks vähestest aladest, kus on ka amatööridel võimalik tipptegijatele vastu saada ja end nendega võrrelda.»

Veidi põnevust GRR kindlasti lisab. Näiteks on tore jälgida Eesti parima tennisisti Anett Kontaveidi ja rallimehe Ott Tänaku võrdlust. Meie esireket tõusis karjääri kõrgeimale, seitsmendale kohale. Kuhu platseeruks MM-hooaja viiendana lõpetanud Tänak?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles