WTA astus salatseva ja hirmutava Hiina vastu jõulise sammu (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Peng Shuai
Peng Shuai Foto: REUTERS/Edgar Su/File Photo/File Photo

Tennisemaailm on endiselt mures, sest keegi ei tea, mis toimub Hiina mängija Shuai Pengiga. Hiina valitsus jätkab asjade varjamist ning sestap otsustati tühistada kõik Hiinas toimuma pidanud WTA-turniirid.

Peng avaldas 2. novemrbil sotsiaalmeedia platvormi Weibo blogis, et kolm aastat tagasi sundis endine Hiina asepeaminister Zhang Gaol teda vastumeelselt seksuaalvahekorda. Tennisisti sõnutsi oli neil kunagi varem juba suhe, samuti mitte naise vabal tahtel, ent see lõppes ammu enne viimast juhtumit.

Vägistamissüüdistust sisaldanud postitus oli aga nähtav vaid 20 minutit. Lisaks kadunud juturidadele kustutati ka Pengi konto. Kuvatõmmised läksid aga ühismeedias liikvele.

Pärast seda on Hiina valitsus püüdnud maailmale näidata, et Peng on kaitstud ja saab rahulikult välismaailmaga suhelda, ent WTA sellist asja uskuma ei jäänud. Sestap otsustas WTA tegevjuht Steve Simon tulla täna lagedale jõulise avaldusega.

«Me teame, kus Shuai Peng hetkel viibib, ent ei saa väita, et ta oleks vaba ja saab Hiina valitsuse kontrollita midagi toimetada. WTA soovib, et Pengi juhtumit hakataks uurima ning tegemist oleks iseseisva üksusega, mis ei alluks Hiina valitsusele. 

Selline teguviis pole aktsepteeriv ega saa ka kunagi selleks. Kui riigijuhid saavad panna inimesed vaikima ja pühkida seksuaalse rünnaku süüdistused vaiba alla, siis WTA mõtteviisid saavad jõulise tagasilöögi. Ma ei saa seda meie alaliidule ega mängijatele lubada.

Sestap olen otsustanud tühistada kõik WTA-turniirid Hiinas ja Hong Kongis. Olen mures, mis võib juhtuda meie mängijatega, kes pidanuks Hiinas võistlema järgmisel hooajal. Kuniks Hiina valitsus ei astu vajalikke samme, pole meil võimalik nendega võistluste koha pealt koostööd teha,» lausus Simon.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles