Eesti meeste saalihokikoondis pääses MMil veerandfinaali

Karl Mihkel Eller
Copy
Roman Paas (paremal) andis mängus Taaniga kaks väravasöötu.
Roman Paas (paremal) andis mängus Taaniga kaks väravasöötu. Foto: IFF

Eesti meeste saalihokikoondis alistas Soomes peetava MMi kaheksandikfinaalis Taani 5:3 (0:0, 2:2, 3:1) ja pääses veerandfinaali.

Avakolmandikul väravaid ei löödud, kuid teisel asusid taanlased Mikkel Christenseni väravast juhtima. Kuus minutit hiljem viigistati Eesti seis, kui Roman Passi söödust lõi värava Artur Okruzko. Seejärel läks Eesti Oliver Savi väravast ka juhtima, kuid kolmandiku viimasel sekundil viigistas Christensen 2:2.

Viimasel perioodil lõid Eesti eest veel väravad Tanel Kasenurm, Patrik Markus ja Patrik Kareliusson. Viimasel minutil lõi Taani poolelt Mikkel Skov Nielsen veel ühe tagasi, aga sellest polnud enam neile kasu.

Peatreeneri Risto Lalli kommentaar pärast võitu: «Kohtumise esimesed 10 minutit olime väga ettevaatlikud ja julgusest jäi puudu, aga seejärel saime kenasti mängu sisse. Teisel kolmandikul läks vastane küll väga heast viskest juhtima, aga saime initsiatiivi tagasi ega andnudki seda enam käest. Viimasel kolmandikul Taani väsis. Meil oli energiat rohkem ja tunnet, et võime kaotada, ei tekkinudki.

Taani ja meie esiviisikute tase on suhteliselt sarnane, aga meie teine ja kolmas viisik mängisid täna vastase selgelt üle. Sellest oli väga palju abi. Ning muidugi tulid kasuks need lähiajaloo duellid Taaniga, kus olime saanud mitu kibedat kaotust. Näitamise tahe just selle vastase vastu oli meeskonnas väga suur. Olime mänguks hästi valmis.»

Eesti resultatiivsus: Patrik Kareliusson 1+1, Roman Pass 0+2, Artur Okruzko 1+0, Oliver Savi 1+0, Tanel Kasenurm 1+0, Patrik Markus 1+0, Alexander Dahlberg 0+1, Rasmus Bolander 0+1. Rainer Kalde tegi Eesti väravasuul 17 tõrjet. Meeskonna parimaks tunnistati 101. A-maavõistluse pidanud koondise kapten Pass.

MM-i veerandfinaali jõudis Eesti koondis viiendat korda. Varem on sinna edenetud 2008., 2010., 2014. ja 2016. aastal. Parimaks tulemuseks on 2010. aasta MM-il saavutatud 7. koht.

Varem on Eesti MMil kaheksa parema sekka jõudnud neljal korral, viimati 2016. aastal. Eesti seni parim tulemus on MMil seitsmes koht. Helsingi jäähallis 1000- pealise publiku silme all toimunud matši võitnud Eesti läheb veerandfinaalis vastamisi Šveitsiga. Selle kohtumise võitja ristab omakorda kepid ilmselt Rootsiga, kes on koos Soomega ala absoluutne valitseja. Rootsi vastane veerandfinaalis on Norra või Poola.

Šveits on maailma meeste saalihokihierarhias ajalooliselt Rootsi ja Soome järel riik nr 3. Nad on võitnud ühe MM-hõbeda (1998) ning seitse MM-pronksi (sealhulgas eelmisest seitsmest viis). Eesti on varem Šveitsiga kohtunud 7 korda ja alati kaotanud. Viimati oldi vastamisi 2016. aasta MM-i alagrupimatšis, kui Šveits võitis 8:4.

Peatreener Risto Lall veerandfinaalist: «Variant on alati. Peame targalt mängima ja nende nõrgad kohad ära kasutama. Šveits on liikuv meeskond, kes armastab väljakul väga palju ja väga kiiresti joosta. Järelikult peame tempo alla suruma ja olema kaitses tähelepanelikud. Siis on kõik võimalik.»

Šveits - Eesti veerandfinaal mängitakse Helsingis neljapäeval kell 15.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles