Suusakuninganna Johaug jäi mullu Norra enimteenivate sportlaste pingereas esiotsast kaugele

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Therese Johaug.
Therese Johaug. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP/Scanpix

Suusakuninganna Therese Johaugi auhinnakapis võib küll olla kolm olümpiamedalit ja 14 maailmameistritiitlit ning ta võib olla triumfeerinud ka 78 MK-etapil, kuid see kõik ei tähenda, et ta oleks kodumaa üks enimteenivaid sportlasi.

Nimelt ei ringle murdmaasuusatamises lihtsalt nõnda palju mammonat, et Johaugil oleks võimalik näiteks Norra laskesuusakuningale Johannes Thingnes Bøle vastu saada. Kuid tõele au andes ei õnnestunud ka eelmise hooaja parimal biatleedil kodumaa sportlaste palgatabelis pjedestaalile murda. 

Bø pistis 2020. aastal taskusse 1,4 miljonit eurot, millega jäi vastavas palgatabelis esimesena poodiumilt välja. Temast ettepoole asetusid golfimängija Viktor Hovland (1,6 miljonit eurot), male maailmameister Magnus Carlsen (3 miljonit eurot) ja kümnekordne purjetamise ilmatšempion Kristian Nergaard (3,4 miljonit eurot). 

59-aastase Nergaardi puhul on siiski paslik ära märkida, et suurem osa tema tulust ei tule mitte purjetamisest, vaid kahest ettevõttest – Bama ja Banan II – mille juhatusse norralane kuulub.

Vahemikus 2016–2019 sama palgatabelit trooninud profirattur Alexander Kristoff paigutus mullu alles viiendale kohale. Seda hoolimata asjaolust, et norralasel õnnestus enda sissetulekuid võrreldes tunamullusega suurendada (1,2 miljonit vs. 0,840 miljonit eurot).

Küll ei saa vastavat palgatabelit pidada ammendavaks, sest see hõlmab endas vaid Norrasse sisse kirjutatud sportlasi. Nõnda ei kajastu seal näiteks Dortmundi Borussia hingekirja kuuluva jalgpalluri Erling Braut Haalandi palgaandmed.

Norra sportlaste palgatabel (2020)

1. Kristian Nergaard (purjetamine) 3,4 miljonit eurot

2. Magnus Carlsen (male) 3 miljonit eurot

3. Viktor Hovland (golf) 1,6 miljonit eurot 

4. Johannes Thingnes Bø (laskesuusatamine) 1,4 miljonit eurot

5. Alexander Kristoff (jalgratas) 1,2 miljonit eurot

6. Aleksander Aamodt Kilde (mäesuusatamine) 0,9 miljonit eurot

7. Karsten Warholm (kergejõustik) 0,82 miljonit eurot

8. Therese Johaug (murdmaasuusatamine) 0,56 miljonit eurot

9. Jarl Magnus Riiber (kahevõistlus) 0,48 miljonit eurot

10. Tiril Eckhoff (laskesuusatamine) 0,42 miljonit eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles