Heiki Nabi saatus selgub spordikohtus uue aasta alguses

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Heiki Nabi.
Heiki Nabi. Foto: Marko Saarm / Sakala

2021. aasta alguses positiivse dopinguproovi tõttu võistluskeelu saanud maadleja Heiki Nabi teekond enda nime puhtakspesemiseks on olnud pikk ja käänuline, ent peaks saama uue aasta esimeses pooles lahenduse.

Kahekordse maailmameistri ja olümpiamedalisti mured algasid tänavu jaanuaris, mil tema kehast leiti keelatud aine letrosooli jälgi. Nabi ja tema kaitsja Paul Keres vandusid, et test oli saastunud ning see polnud teadlik spordipettus. Sihtasutuse Eesti Antidoping (EAD) distsiplinaarkomisjon määras vaatamata paljudele veenmiskatsetele tippmaadlejale kahe aasta pikkuse võistluskeelu.

Nabi leer kaebas otsuse edasi Rahvusvahelisse Spordikohtusse (CAS). Septembri alguses jõudiski võrdselt kahe poole vahel jagatud esialgne vajalik menetluskulu – 42 000 Šveitsi franki (u 39 000 eurot) – Lausanne'i. Detsembriks on protsess lähenemas lõppfaasi. 

Mõlemad pooled on oma esialgsed ja hiljem ka täpsustavad argumendid esitanud. EAD juhatuse liige Henn Vallimäe ütles Postimehele, et istung toimub CASis  jaanuari lõpus. Õhus on kaks varianti: füüsiline või virtuaalne kohtumine. Nabi leer taotlevat esimest võimalust. 

Kui mõlemad pooled peavad Šveitsi lendama, peetakse istung 26. jaanuaril. Teisel juhul paari järgneva päeva jooksul. Praegu pole veel täpselt teada, kumba varianti CAS eelistab.

Vallimäe sõnul kulub otsuse väljakuulutamiseks ilmselt mõni kuu. Tema hinnangul võiks lahendus saabuda aprilli alguses, ent see on puhtalt spekulatsioon. 

Nabi ja Keres rõhuvad oma kaitses eelkõige sellele, et tegemist oli juhusliku saastumisega, mida peaks tõestama proovist leitud keelatud aine letrosooli üliväike kogus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles