Henry Sildaru olümpialootuse kustutas arusaamatus sponsorraha kasutamisega (9)

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Henry Sildaru hooaja peamine eesmärk on esienda hästi kevadel toimvatel juunioride maailmameistrivõistlustel.
Henry Sildaru hooaja peamine eesmärk on esienda hästi kevadel toimvatel juunioride maailmameistrivõistlustel. Foto: Tõnis Sildaru

15-aastase freestyle-suusataja Henry Sildaru sponsorraha seisab Eesti Suusaliidu kontol kinni, sest selle sportlasele väljamaksmiseks pole alaliit mõlema lapsevanema nõusolekut saanud. Seetõttu jäid noorel sportlasel tema treenerist isa Tõnis Sildaru sõnul ära treeninglaagrid, MK-etapid ja võimalik olümpiadebüüt.

Kelly ja Henry Sildaru on Eesti ainsad freestyle-suusatajad, kelle toetused maksavad erasponsorid praegu alaliidu kontole. 2020. aasta aprillis teatas tolleks ajaks poolteist kuud täisealine olnud Kelly Sildaru, et alustab sportlasena iseseisvat teekonda, ning palus toetajatel edaspidi otse tema poole pöörduda. Kaks kuud hiljem jõudis avalikkuseni perekonna lagunemine.

Nii tekkis ühise rahakoti asemel kaks. Kõrgest klassist tulemusi ja sponsoritele magusat reklaampinda pakkus toona Kelly Sildaru, kuid paljud lepingud olid sõlmitud Team Sildaru toetuseks, kuhu kuulusid ka Henry ja Tõnis Sildaru ning sportlaste ema Lilian Talving. Suusaliit teatas, et ootab osaliste nägemust, kuidas seni laekunud toetused kahe leeri vahel jagunema peaks. See vaidlus jätkub.

Henry Sildaru jätkas treenimist koos isa Tõnis Sildaruga ning uued sponsorlepingud sõlmiti eratoetajate ja suusaliidu vahel juba Henry Sildaru treeningettevalmistuseks.

Et Henry Sildaru on alaealine, esitas tema ema Talving suusaliidule avalduse, et soovib kaasa rääkida oma pojale mõeldud raha kasutamise planeerimisel ning saada ülevaadet kuludest. Suusaliidu teatel tuleb see talle tagada.

Ema soovib ülevaadet raha kasutamisest

Seni pole Talving nõusolekut toetusraha väljamaksmiseks andnud. Suusaliidu sõnul pole Tõnis Sildaru esitanud ka eelarvet, kuidas soovib sponsorraha kasutada. Niisiis puudub praegu emal ülevaade, kuidas raha kasutada plaanitakse.

Talving ei soovinud olukorda meedia vahendusel selgitada. «Oma alaealise lapse huvide kaitseks ei soovi antud teemat avalikus meedias lahata ning sellest peaks hoiduma ka meedia!» teatas ta.

Henry Sildaru on üks Eesti andekamaid noorsportlasi, kelle auhinnakapis on 2021. aasta algusest nii juunioride MM-kuld kui ka -pronks.

Henry Sildaru on aga üks Eesti andekamaid noorsportlasi, kelle auhinnakapis on 2021. aasta algusest nii juunioride MM-kuld kui ka -pronks. Sponsorid on tema treeninguteks eraldanud kümneid tuhandeid eurosid, mis suusaliidu kontol kinni seisavad.

Isa sõnul jäi Henry Sildarul rahapuuduse tõttu osalemata treeninglaagrites ning MK-etappidel, kus oleks mängus olnud ka olümpiapilet. Tõsi, selle püüdmine vajanuks noorsportlaselt eneseületust, sest konkurentidel oli eelmisest hooajast juba olümpiapunkte olemas. Vanuse tõttu ei saanud Henry Sildaru mullu MK-etappidel osaleda.

Tõnis Sildaru sõnul ei ole ta tõesti alaliidu juhile ühtegi eelarvet esitanud ning tema hinnangul peaks eelarve koostama alaliit kooskõlas sportlasega. Küll aga on ta tänavu esitanud nelja välislaagri päevaraha aruande. Aruanded esitas ta enda sõnul täpselt samamoodi, nagu on seda kogu aeg teinud. Neist kahe puhul maksis suusaliit raha välja, kahe puhul veel mitte.

Novembris saatis Tõnis Sildaru alaliidu juhile meeldetuletuse raha ülekandmiseks, kuid sai vastuseks, et Henry Sildaru ema ei ole tema esitatud aruannetele veel lõplikku hinnangut ja seiskohta andnud ning seetõttu ei saa alaliit raha täies mahus väljamaksmist aktsepteerida.

Alaliit: me ei hoia raha kinni

Suusaliidu esindajate teatel püüavad nad olukorrale lahendust leida. Viimased poolteist kuud on küsimusega tegelenud freestyle-suusatamise ja lumelaua alakomitee juht Priidik Vesi. Tema sõnul võib jääda mulje, nagu hoiaks alaliit raha kinni, kuid nemad on siin kõigest vahendaja rollis.

«Kahjuks on alaliit juba mõnda aega kahetsusväärses olukorras, kus peame olema tunnistajaks lapsevanemate erimeelsustele, kas raha kasutamine on õigustatud ning kas dokumendid on piisavalt korrektselt esitatud ja vormistatud. Rõhutame veel kord: alaliit on vahendaja, kes saab anda üksnes soovitusi, millist dokumentatsiooni on raha kasutamiseks vaja esitada, kuid meil puudub täna voli ja õigus raha ühele vanemale välja maksta, kui puudub teise vanema kinnitav nõusolek ja allkiri,» lausus ta.

Vesi ütles, et eratoetajatega sõlmitud lepingutes on fikseeritud toetuse summa, selle kasutamise eesmärk ning osaliste õigused ja kohustused. «Summade kasutamine eeldab eelarvete ja plaanide ettevalmistamist ning kuluaruannete esitamist pärast summade kasutamist,» lausus ta.

Kuna Henry Sildaru toetusraha pole alaliidul ema nõusolekuta võimalik maksta, on Tõnis Sildaru küsinud treeninguteks ja võistlusteks finantseeringut alaliidu enda vahenditest. Vesi sõnul freestyle-suusatamise alakomiteel aga rahaga kitsas käes.

Ta selgitas, et 2021/22. a hooaja eelarve on küll koostatud, ent seda pole veel kinnitatud. Uue hooaja eesmärk on tema sõnul noortesarja ja Eesti meistrivõistluste taaskäivitamine. «Selleks eraldatakse meile reservist 10 000 eurot. Eratoetajaid alakomiteel praegu ei ole, aga nende nimel teeme tööd. Seetõttu ei ole võimalik ülalnimetatud tagasihoidlike vahendite tõttu teha ka alaliidu eelarvest kulutusi, mida treener Tõnis Sildaru väitel Henry Sildaru treenimiseks ja võistlustele saatmiseks vaja läheb,» lausus Vesi.

Tänavuse hooaja peamine eesmärk on Henry Sildarul kevadel toimuvad juunioride maailmameistrivõistlused, kus tal on kaitsta rennisõidu kuld- ja pargisõidu pronksmedal. Samuti loodab ta teha MK-debüüdi.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles