ETV võib olümpiamängude ülekannetest ilma jääda

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal Vancouveris peetud talimängude lõputseremoonial esitleti Sotši 2014. aasta talimängude sümboolikat. Võib juhtuda, et esmakordselt Eesti teleajaloos ei vahenda kahe aasta pärast eestimaalastele olümpiaülekandeid rahvusringhääling.
2010. aastal Vancouveris peetud talimängude lõputseremoonial esitleti Sotši 2014. aasta talimängude sümboolikat. Võib juhtuda, et esmakordselt Eesti teleajaloos ei vahenda kahe aasta pärast eestimaalastele olümpiaülekandeid rahvusringhääling. Foto: Reuters/ScanPix

Kui tänavusi Londoni suve­olümpiamänge saab täismahus jälgida Eesti Televisioonist, siis pärast  spordiürituste ülekande ostu süsteemi muutmist võivad tulevaste olümpiate paremad palad minna ETV asemel erakanalitesse.

Seni on spordiülekandeid vahendanud Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) ning üldjuhul on spordi suurürituste ülekandeõigus läinud riikide rahvusringhäälingutele. Alates 2014. aastast süsteem aga muutub. Läinud aasta oktoobris tegid ETV, Kanal 2 ja TV 3 pakkumused spordiürituste ülekandeõigusi müüvale organisatsioonile ja lähinädalatel peaks selguma, kes oli kõige edukam.

Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) juhil Margus Allikmaal on põhjust muretseda. Kuna pakkumusi tehakse piltlikult öeldes pimesi ehk ette pole antud rahamäära ja keegi ei tea teiste pakkumuste mahtu, siis on tal juba praegu mitteametlikud andmed, et ETVs terviklikult 2014. aasta Sotši taliolümpia mänge ei näe.

«Oleme oma pakkumuse teinud, ametlikku vastust veel pole, aga mul on põhjust arvata, et kõigi pakkumuste osas me ei võida,» ütles Allikmaa.

Nimelt saab uue süsteemi järgi osta olümpiat neljas paketis: esimene koosneb spordipeo avamisest ja lõpetamisest, teine sisaldab eksklusiivseid spordialasid, kolmas katab kõik ülejäänud võistlused ja neljas pakett pakub päeva kokkuvõtteid. Postimehe andmetel võib rahvus­ringhääling ilma jääda just kõige magusamast, eksklusiivsete alade paketist.

«Kui eksklusiivsed alad peaks minema kommertskanalitele, siis nende loogikat järgides peaksid nad olema huvitatud võistkondlikest ja pallimängudest, millele meie nii väga ei pretendeerigi,» leidis Allikmaa.

ERRi juht tunnistas, et loomulikult on ta murelik, kui väljapakutud raha eest ei õnnestu kodukanalile kogu olümpiat saada. «Kui me ei osutu edukaks, siis on minu süda aga teisalt ka mõneti rahul, sest me ei ole raha lihtsalt turule viinud ja ülepakkumist teinud,» sõnas Allikmaa.

«Meid on süüdistatud ikka ülepakkumises ja näib, et seekord oleme olnud liialt tagasihoidlikud.»

Kanal 2 peadirektori Urmas Oru kinnitusel tegid ka nemad oma pakkumuse. «Uus süsteem on aga segane ja ettearvamatu ning täna (eile – toim) ei julge küll öelda, milliseks tulemused kujunevad,» ütles ta.

TV 3 tegevjuhi Priit Leito sõnul tegid nad pakkumuse kõigi kolme Balti riigi peale. «Olümpia on ju väga vaadatav ning loomulikult oleme pakkumiste võitmisest väga huvitatud,» ütles ta ning lisas, et spordi suursündmus jõuaks kindlasti eetrisse nende põhikanalil.

Eraldi on müügis ka veel internetiülekande õigused, mobiilside- ja raadioõigused. Viimase pärast Allikmaa ei muretse, küll aga sooviks ta saada internetiõiguse.

«Netis võib mänge otse vaadata, kuid järelvaatamine ei ole lubatud. Sotši mängude puhul pole probleemi, aga kui 2016. aastal toimuvad olümpiamängud Rio de Janeiros, kus meie jaoks on öö ja päev segamini, siis nende mängude puhul on küll õnnega koos see mees, kes internetiõiguse endale saab,» ütles ERRi juht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles