Legend: Carlsen võib viia malemaailma anarhiasse

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
Maletaja Magnus Carlsen.
Maletaja Magnus Carlsen. Foto: YOSHUA ARIAS/EPA/Scanpix

2013. aastast maailma parima maletaja troonil istunud Magnus Carlsen sõnas hiljuti, et ei pruugi tuleval aastal oma tiitlit kaitsta. 1970. ja 1980. aastatel malemaailmas domineerinud Anatoli Karpov leiab, et norralase otsus võib kaasa tuua anarhia.

Carlseni sõnul on ta nõus tiitlit kaitsma vaid juhul, kuid tema vastaseks on 18-aastane Iraanis sündinud, aga Prantsusmaad esindav Alireza Firouzja, kes on maailma edetabelis tema lähim jälitaja. Järgmine MM-matš peaks toimuma tuleva aasta teises pooles.

RIA Novostiga vesteldes sõnas Karpov, et tiitli kaitsmine on Carlseni kohus. «Reeglite järgi ei saa ta loobuda matšist kandidaatide turniiri võitjaga. Kui ta nii teeb, peab ta tiitli kaotama.» Firouzja on kandidaatide turniirile kvalifitseerunud, ent tiitlilahingusse jõudmiseks on tal vaja see võita.

Karpov jätkas: «Kui mina olin maailmameister, lubati mul mängida mitteametlikke kohtumisi Robert Fischeriga ning kaotuse korral oleksin pidanud tiitlist suu puhtaks pühkima. Carlsen kirjutas alla reeglitele, mis kohustavad teda tiitlit kaitsma. Aga kes teab, võib-olla lubatakse tal Firouzjaga pidada mitteametlikke tiitlilahinguid.»

Tänavu alistas Carlsen aasta võrra edasi lükatud tiitlimatšis venelase Jan Nepomnjaštši.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles