Vahepeal kadunud olnud Hiina tennisist võttis karmid süüdistused tagasi

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Peng Shuai Austraalia lahtistel meistrivõistlustel 16.01.2017 (vasakul) ja Hiina asepeaminister Zhang Gaoli Peterburi rahvusvahelisel majandusfoorumil 18.06.2015
Peng Shuai Austraalia lahtistel meistrivõistlustel 16.01.2017 (vasakul) ja Hiina asepeaminister Zhang Gaoli Peterburi rahvusvahelisel majandusfoorumil 18.06.2015 Foto: Paul Crock, Aleksander Zemlianitšenko

Novembri alguses teatas Hiina endine paarismängu esireket Peng Shuai sotsiaalmeedias, et kolm aastat tagasi sundis endine riigi asepeaminister Zhang Gaoli teda seksuaalvahekorda. Oma viimases intervjuus eitas tennisist, et on midagi sellist üldse öelnud. WTA aga kahtlustab, et hiinlanna on jätkuvalt riigi tsensuuri all.

Novembris kirjutas Shuai Hiina sotsiaalmeedia platvormis Weibo vägistamissüüdistust sisaldanud postituse, mis oli nähtav vaid 20 minutit. Tennisisti sõnutsi oli tal Gaoliga juba varem suhe, samuti mitte naise vabal tahtel, ent see lõppes ammu enne viimast juhtumit.

Pärast postituse tegemist oli Shuai mõnda aega teadmata kadunud. Paar nädalat pärast juhtunut avaldas Hiina ühe riikliku ajalehe peatoimetaja Hu Xijin Shuaist kaks videot. Nende ehtsus sattus aga kohe küsimärgi alla. Naiste profitennise organisatsiooni WTA tegevjuhi Steve Simoni teatel ei saanud neist videotest järeldada, kas Shuai esines neis vabatahtlikult ja ilma surveta. Teda ei veennud ka hiinlanna ja rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) presidendi Thomas Bachi videokõne.

Nüüd andis Shuai esimese rahvusvahelise intervjuu Singapuri hiinakeelsele väljaandele Lianhe Zaobao. Naise sõnul on maailm tema postitusest valesti aru saanud. «Ma ei ole kunagi öelnud ega kirjutanud, et keegi mind seksuaalselt rünnanud oleks. Tahan seda väga selgelt rõhutada,» lausus Shuai.

Samuti väitis Shuai, et ta ei ole võimude jälgimise all. «Miks keegi peaks mind jälgima? Olen kogu aeg vaba olnud.»

WTA aga kahtlustab, et viimane ei vasta tõele. «Jääme vankumatult kindlaks, et väidetava seksuaalse kallaletungi kohta tuleb läbi viia täielik, õiglane ja läbipaistev uurimine,» teatas WTA.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles