Žalgirisest kinga saanud treener avas viimaks suu: Euroliigas töötamine on intensiivne ja raske töö

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Martin Schiller.
Martin Schiller. Foto: Rokas Lukosevicius/Scanpix

Oktoobri hakul Kaunase Žalgirise korvpallitiimi peatreeneriametist vabastatud Martin Schiller andis sel teemal esimese intervjuu.

39-aastane austerlane palgati tööle mullu suvel, kui täita tuli Šarunas Jasikeviciuse väga suured saapad. Schilleri debüüthooaeg läks tegelikult kenasti. Enne koroonaviiruse tõttu lõpetatud Euroliiga turniiri püsiti play-off'i konkurentsis, kevadel võideti Leedu liiga.

Suvel sai otse NBA tütarliigast Euroopasse tulnud treener aga satsi oma käe järgi kokku panna. Komplekteerimine läks aga ilmselt viltu, sest mängupilt ei kannatanud kriitikat. Schilleri ameerikalik lähenemine Leedu satsile ei sobinud.

«Juhtunu on selle ameti karm reaalsus. Tunne polnud muidugi hea, aga seda on ennegi juhtunud,» rääkis Schiller «Talkin' Basketball» podcastis.

«Praegu läheb mul juba paremini. Sain lähedastelt siirast tagasisidet. See andis mulle teatud stabiilsuse. Kui tahta Euroliigas pikalt töötada, tuleb osata keeruliste olukordadega toime tulla. See on intensiivne ja raske töö.»

Enne Žalgrisse tulekut tüüris Schiller kolm aastat NBA G-Liiga klubi Salt Lake City Starsi. Viimasel hooajal valiti ta ka sarja parimaks treeneriks. Noor juhendaja lootis esiti astuda sammu edasi USAs, ent võimalust ei avanenud.

«Ootasin pakkumist mõne NBA klubi abitreeneri kohale. Aga see oli koroona-suvi, finantsiliselt raske aeg ning valitses palju üleüldist segadust. Ma ei saanud ühtegi pakkumist,» keris Schiller ajaratast poolteist aastat tagasi. 

«Siis helistati mulle Žalgirisest. Nad vajasid treenerit, aeg hakkas vaikselt otsa saama. Õige pea olingi Salt Lake Cityst jõudnud Euroopa kirdeossa, kus järgnes põnev aasta.»

Austerlane tunnistas, et USAs erineb suhtumine võrreldes Euroliigaga oluliselt. «G-Liigas muudab meeldivaks see, et isegi kui oled näiteks 23 mängust võitnud 3, ei saa peatreener ilmtingimata kinga. Jälgitakse kogu tööd, mitte otseselt tulemusi,» arutles Schiller.

«Ka G-Liigas kritiseeritakse palju, aga eelkõige hinnatakse üldpilti. Leidub nii negatiivset kui ka positiivset tagasisidet, aga see erineb Euroopast. Kui siin kaotad viis esimest mängu, on treenerikarjäär kohe ohus.»

Schilleri sõnutsi on Euroopa korvpall jõulisem, ent vähem atleetlikum. Ühe sarnasusena toob ta välja tiheda graafiku. Treenimiseks jääb hooaja sees üsna vähe aega, peamine rõhk läheb mängimisele. 

Pärast Žalgirisest lahkumist pole Schiller uut töökohta leidnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles