VIDEO ⟩ Puust ja punaseks: kuidas töötab WRC uus hübriidsüsteem?

Postimees Sport
Copy
Toyota Yaris Rally1 auto.
Toyota Yaris Rally1 auto. Foto: tgr_wrc/Instagram

Vähem kui kuu aja pärast algaval ralli MM-hooajal tutvustatakse maailmale uhiuusi Rally1 hübriidautosid. Monte Carlo ralli saab olema neile suureks proovikiviks, kuid enne seda teeme väikese sissevaate, mida uuenduslik hübriidsüsteem endast üldse kujutab.

Toyota meeskonna tehniline direktor Tom Fowler tutvustas videos detailselt uut hübriidsüsteemi, mille akude laadimine käib pealtnäha nagu tavalisel pistikhübriidautol. «Hoolduspausil ühendame auto spetsiaalse laadimiskaabliga ning laeme ralliautot nagu inimesed laevad oma hübriidautot kodus või supermarketis,» rääkis Fowler.

«Teisalt, aku saab voolu ka autolt endalt, taaskasutades kiiruskatsel või ülesõitudel pidurdamisel tekkivat energiat. Ehk et akut saab laadida ka siis, kui autod on hooldusalast eemal.

Selle projekti erilise osana pole auto pelgalt hübriid, vaid ka elektriauto. Reeglite järgi peame mingid kilomeetrid ralli jooksul läbima pelgalt aku jõul. See on üks variantidest, kuidas uusi Rally1 autosid kasutatakse osalt ka kui elektriautot,» selgitas britt.

Ralliga on aga enim seotud see, et katsetel saab hübriidsüsteem lisada väändemomenti, mis lisab sõitjatele ühe olulise nö lisakäigu. «See saab olema strateegiamäng, mida otsustavad ainuisikuliselt sõitjad ise pedaale vajutades. Vastavalt reeglitele on võimalik kasutada lisaenergiat kindlas mahus iga katse ja lisavõimenduse kohta,» rääkis Toyota tehnikaguru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles