Isegi maskott kannab kuulivesti: jalgpalli suurvõistlus toimub sisuliselt sõjatsoonis

Karl Mihkel Eller
Copy
Jalgpalli maskott kannab kuulivesti ja teda turvavad sõdurid. Kameruni valitsuse ja selle ingliskeelse elanikkonna vaheline kodusõda on kestnud neli aastat, kuid on viimasel ajal eskaleerunud. Aafrika rahvaste karikavõistlused jalgpallis toimuvad jaanuaris just Kamerunis ning kolm mängupaika kuuest asuvad nö ohutsoonis.
Jalgpalli maskott kannab kuulivesti ja teda turvavad sõdurid. Kameruni valitsuse ja selle ingliskeelse elanikkonna vaheline kodusõda on kestnud neli aastat, kuid on viimasel ajal eskaleerunud. Aafrika rahvaste karikavõistlused jalgpallis toimuvad jaanuaris just Kamerunis ning kolm mängupaika kuuest asuvad nö ohutsoonis. Foto: Billy Burton @billyb2009/Twitter

9. jaanuaril Kamerunis algavad Aafrika rahvaste karikavõistlused jalgpallis (AFCON) toimuvad sisuliselt sõjatsoonis - kuuest staadionist kolm asuvad kodusõja all kannatavas piirkonnas või selle vahetusläheduses. Võistlusest peaksid osa võtma ka mitmed Euroopas pallivad jalgpallistaarid ning neid on hoiatatud, et neist võivad saada sihtmärgid.

Praeguse seisuga 9. jaanuarist kuni 6. veebruarini toimuva aasta esimese jalgpalli suurturniiri AFCONi edasi lükkamise kohta pole vettpidavat infot. Kamerunis vältav kodusõda on küll pingestanud julgeolekuolukorda, kuid Suurbritannia meedia andmetel on pigem küsimärgi all, millal lubatakse turniirile Euroopas mängivad sportlased ja kuidas piirab võistluse toimumist koroonapandeemia.

Turniiril osaleb 24 koondist, eeldatavasti peaksid AFCONil osalema sellised Inglismaa kõrgliiga superstaarid nagu Mo Salah, Sadio Mane, Naby Keita (mõlemad Liverpool), Edouard Mendy (Chelsea), ühtekokku 40 jalgpallurit.

Aafrika jalgpallikonföderatsiooni (CAF) president Patrice Motsepe ja Kameruni president Paul Biya kinnitasid sel nädalal, et turniir toimub vastavalt plaanile. Samas on inimõiguste eest seisvad organisatsioonid soovitanud võistluse edasi lükata või vähemalt muuta mängupaikasid, sest praeguse seisuga asuvad kolm mängupaika kuuest nö ohutsoonis ehk riigi edelaosas, kus toimub kodusõda Kameruni valitsuse ja selle ingliskeelse elanikkonna vahel.

Enamuses Kamerunist kehtib öine liikumiskeeld. Isegi turniiri maskott lõvi Mola kandis kuulivesti, kui külastas eelmisel nädalal konfliktipiirkonda. Lisaks saatis teda hambuni relvastatud sõjaväeüksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles