Ilvese unistus on tiitlivõistluste medal: ma ei taha kehvem mees olla kui Markvardt ja Levandi

Postimees Sport
Copy
Kristjan Ilves.
Kristjan Ilves. Foto: Tairo Lutter

Eesti olümpiaakadeemia taskuhäälingu külaliseks oli kahevõistleja Kristjan Ilves, kelle unistuseks on võita medal tiitlivõistlustel. Kui Ago Markvardt sai Lillehammeri olümpial 5. koha ja Allar Levandi võitis Calgarys 3. koha, siis Kristjan Ilves ütles podcastis: «Ega ma ei taha ju kehvem mees olla kui Markvardt ja Levandi, loodetavasti lähevad asjad hästi.» MK-etappidel on Ilvesel jäänud värskusest puudu, sest rasked treeningud on jalgades. Kui värskus saavutada, siis on poodiumikoht reaalne.

Värskes taskuhäälingus oli juttu ka sellest, et Kristjan Ilvesel on äärmiselt plahvatuslikud lihased, seega on ta heas sprindikiirenduses ja talle on kahevõistlejate hulgas lõpusirgel raske vastast leida. Seda tõestas ta juba ka Ruka MK-etapil kui saavutas tihedas lõpuheitluses 4. koha. Kahtlemata on see hea märk enne olümpiamänge.

Kui räägitakse, et 70 protsenti suusahüppest tehakse äratõukel, siis Kristjan Ilvese sõnul algab tegelikult hea hüpe juba stardipoomil. «Kõik algab sellest, et kuidas sa poomist lahti lased. Kui ma Norrasse läksin, siis me tegelesime poolteist aastat sellega, et kuidas ma poomilt ära tõukan ja kuidas kohe õige asend saavutada.» Ta lisas, et loomulikult hea lennuasendi ja keha hoidmisega saab midagi päästa, kuid kõik eeltöö tehakse ikkagi ära juba hoovõtul ja äratõukel.

Treeningutel on Kristjan Ilves juba mitu aastat kasutanud spordipsühholoogi abi, tänu kellele on ta saavutanud stabiilsuse. Psühholoogi nõuannete abil loodab ta leida rahu juba hüppetorni minnes: «Kui sa juba lähed torni ja oled kaotanud fookuse, siis ei saagi head hüpet tulla.» Ilvese sõnul peab hüpe tulema automaatselt ja ta peab olema hoovõtul täiesti vaba, sest kui sa lähed pingesse, siis laguneb tehnika täielikult.

Ilves sõnas podcast'is, et kõigepealt tuleb saavutada eelkõige treenigutel hea hüppekindlus: «Võistlustel on raske eeldada, et suudad veel midagi hüpetes juurde panna, pigem tehakse võistlustel ikkagi pisut kehvem tulemus kui treeningutel.» Seega tuleks Ilvese arvates püüelda selle poole, et teha treeningutel palju väga kindla tasemega hüppeid.

2022. aasta taliolümpiamängud toimuvad Pekingis 2. veebruarist 20. veebruarini. Pekingis on varem toimunud 2008. aasta suveolümpiamängud. Seega saab Pekingist esimene linn, mis on korraldanud nii suve- kui taliolümpiamänge. Kristjan Ilves võistleb 9. veebruaril ja 15. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles