Soome ajukirurg maalib Schumacheri vigastusest sünge pildi

Christopher Krutto
Copy
Seitsmekordne F1-maailmameister Michael Schumacher.
Seitsmekordne F1-maailmameister Michael Schumacher. Foto: Imago/ScanPix

Kaheksa aastat tagasi mäesuusatades kukkunud ja tõsise peavigastuse saanud vormelilegendi Michael Schumacheri tervisliku seisundi kohta pole väga palju infot levinud ja nüüd tunnistas soome ajukirurg Juha E. Jääskeläinen, et pole sakslase paranemise suhtes lootusrikas.

Kuigi Schumacheri tervise kohta pole palju teada, siis mõningaid noppeid on avalikkuse ette tulnud. Väidetavalt on endine vormeliäss küll teadvusel, kuid ei saa tõenäoliselt teistega suhelda.

Ilta-Sanomat uuris Jääskeläinenilt, kas Schumacher võiks veel paraneda. «Ma ei usu seda. Meditsiiniajaloos on küll lugusid imelistest ärkamistest, kuid nende juhtumite puhul on tavaliselt tegu vale diagnoosiga. Aastaid tagasi olin optimistlikum, kuid nüüd on juba kaheksa aastat möödas,» seletas ajukirurg.

Tema sõnul võivad noored lapsed ja vastsündinud tõsistest ajuvigastustest paraneda ja üllatavalt hästi funksioneerima hakata, kuid täiskasvanute ajud ennast enam nii ravida ei suuda.

Jääskeläinen kahtlustab, et Schumacher pole otseselt vegetatiivses seisundis, vaid minimaalses teadvusseisundis. «Sellise inimesega ei saa suhelda. Väga keeruline on teada, milline teadvusseisund sellise ajuvigastuse puhul tal on,» jätkas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles