Kohtupingis istunud Mäkinen: raiskame siin lihtsalt ressursse

Postimees Sport
Copy
Tommi Mäkinen.
Tommi Mäkinen. Foto: Sander Ilvest

Neljakordne autoralli maailmameister Tommi Mäkinen andis täna Jyväskylä kohtumajas selgitusi 2019. aastal aset leidnud juhtumi tõttu.

2019. aasta novembris jäi toona Toyota rallitiimi pealiku kohuseid täitnud Mäkinen Soomes vahele kiiruseületamisega, kui kihutas 100 km/h piirkiirusega alas 149 km/h. Dokumentide järgi sõnas ta toona, et teenib kuus umbes 10 000 eurot. Tuludeklaratsioon rääkis aga muud juttu ning tuli välja, et ta teenib kuus keskelt läbi 62 033 eurot.

Taolised pettused on põhjanaabrite juures karistatavad rahatrahvi või kuni kolmekuulise vabadusekaotusega. Soomes karistatakse väiksemaid seaduserikkumisi, nagu avaliku ruumi korra eiramist ja eksimusi liikluses, päevase tulu lõikes.

Süüdistuse järgi esitas Mäkinen politseile oma sissetulekute kohta valeinformatsiooni, mistõttu sai ta veidi alla 3000 euro suuruse trahvi. Prokuratuuri hinnangul pidanuks ta saama aga enam kui 37 000 euro suuruse trahvi, kirjutab Iltalehti.

Nüüd nõuab prokuratuur Mäkinenile karistuseks 40 – 50 päeva töötasu ulatuses trahvi.

Mäkinen eitas talle esitatud süüdistusi. «Sõna «pettus» puudub minu sõnavarast. Ma ei aktsepteeri seda iseenda ega kellegi teise poolt,» lausus ta.

Endine rallisõitja tabati kiirust ületamast, kui ta tegi parasjagu möödasõitu veoautost. Politseiautos istudes oli Mäkinen šokis ning ta palus ametivõimudel trahviga seotud informatsioon paberile kirjutada.

Tema sõnul küsis politsei, kas tal on võrreldes 2018. aastal Soomes teenitud sissetulekutes erinevusi. Mäkineni sõnul ei rääkinud politsei kordagi välismaal teenitud palgast ega paitalitulust. Ta lisas, et tema maksuandmed on alati olnud läbipaistvad ja võimudele teada.

Kohtuistung kestis umbes poolteist tundi ning selle lõpus lausus Mäkinen: «See on ressursside raiskamine. See asi tulnuks lahendada normaalsel viisil. Ma ei arva, et see nii kaugele pidi minema.»

Kohus langetab otsuse järgmisel teisipäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles