Nelja hüppemäe turneel puhkes skandaal, norralased läksid sakslaste peale marru (4)

Copy
Markus Eisenbichleri maandumine oli kaugel ideaalsest.
Markus Eisenbichleri maandumine oli kaugel ideaalsest. Foto: Frank Hoermann/Sven Simon Via Www.imago-images.de/Scanpix

Traditsiooniline nelja hüppemäe turnee pole tänavu kulgenud probleemideta. Enim kõneainet pakub 1. jaanuaril Garmisch-Partenkirchenis peetud etapp.

Võistlus oli pealtnäha väga põnev, sest võidukas jaapanlane Ryoyu Kobayashi (hüpped 143 ja 135,5 meetrit) edestas sakslast Markus Eisenbichlerit (141 ja 143,5 meetrit) vaid 0,2 (291,2 vs. 291) punktiga. Paljud aga usuvad, et vahe pidanuks olema olulisest suurem, ent teiseks jäänud sportlast aitas kaasmaalasest kohtunik.

«Kui see pole skandaal, siis ma ei oska midagi öelda,» sõnas Norra koondise treener Clas Brede Bråthen võistluse järel kodumaa meediale. Miks?

Mure seisnes liiga kõrgetes stiilipunktides. Eisenbichler tegi küll väga pika hüppe, ent tema maandumine polnud kaugeltki mitte puhas. Sellele vaatamata hindas sakslasest kohtunik sooritust 18,5 silmaga (20st), mis oli selgelt liiga palju.

«Jäime vaid 0,2 punkti kaugusele, et võitnuks vale mees. Endiselt jääb õhku variant, et kokkuvõttes võib kohtuniku otsuse tõttu turnee vale sportlane triumfeerida,» lisas Bråthen.

Ülejäänud kohtunikud andsid 17–18 punkti. Võistluse direktor Sandro Pertile tunnistas eksimust. «Rääkisin kohtunikega ja nad mõistsid, et kõik ei läinud päris 100 protsenti õigesti. Kahju, et nii juhtus, aga enam ei saa midagi muuta. Peame vaatama tulevikku.»

Muide, ka Eisenbichler ise tunnistas, et 18,5 stiilipunkti oli liiast. Ent esines siis veidi kummalise avaldusega: «Aga ka näiteks Poolas aidatakse omasid.»

Kahe osavõistluse järel hoiab liidrikohta 593,2 silmaga Kobayashi. Teine on norralane Marius Lindvik (580), kolmas sloveen Lovro Kos (575,5), Eisenbichler neljas (572,1). 

Eile toimuma pidanud kolmanda etapi, Innsbrucki põhivõistlus jäi tugeva tuule tõttu ära. See mõõduvõtt peetakse täna Bischofshofenis, kus homme ka turnee lõpetatakse. 

«Kokkuvõttes võib see üldpilti oluliselt mõjutada. Mis siis saab, kui Eisenbichler näiteks kokkuvõttes napilt Lindvik või Kobayashi ees võidab? Sel juhul jääks ebaõiglane tulemus kohtuniku hingele,» resümeeris Bråthen teise etapi skandaali. 

Tagasi üles