Maailma vanimast suusavõistlusest võtab vaatamata koroonapiirangutele osa 50 000 inimest

Postimees Sport
Copy
Vasaloppeti start 2021. aastal. Toona lubati rajale vaid 400 tippsportlast, seda tulenevalt koroonapiirangutest.
Vasaloppeti start 2021. aastal. Toona lubati rajale vaid 400 tippsportlast, seda tulenevalt koroonapiirangutest. Foto: ULF PALM/TT/Scanpix

Maailma vanim murdmaasuusavõistlus Vasaloppet tähistab tänavu 100. sünnipäeva. Kuigi Rootsis on halvenenud koroonaolukorra tõttu piirangud karmistumas, siis väärikal suusapeol võib osaleda koguni 50 000 inimest.

Kuigi Vasaloppeti 90 km põhidistantsile 6. märtsil lubatakse starti 15 000 sportlast, siis mitme päevasest spordipeost võtab osa poolsada tuhat inimest, vahendas Aftonbladet.

Suurürituse korraldajad ei näe niivõrd suure hulga inimeste kaasamises midagi imelikku. «Meie hinnangul on suur vahe, kas üritus toimub sisetingimustes või vabas õhus. Väljas on viiruse levik oluliselt madalam,» ütles Vasaloppeti tegevjuht Johan Eriksson ja kinnitas, et Rootsis kehtestatud karmimad piiranguid neile ei laiene.

Ta lisas, et sportlaste riiete vahetamine ja pesemine toimuvad jätkuvalt siseruumides, kuid kehtivad erireeglid, et liiga palju inimesi ei koguneks ühte kohta ja rahvamass oleks hajutatud.

Vasaloppeti juubeliprogramm algab 12. veebruaril, kui võistlejad läbivad identset trassi, mis oli kavas ajaloo esimesel Vasaloppetil 1922. aastal.

Alates 1984. aastast on Vasaloppeti võidud jaganud Norra ja Rootsi suusatajad, seda kahe erandiga. 2000. aastal sai võitjapärja kaela eestlane Raul Olle ja 1997. aastal Austriat esindanud Michail Botvinov. Üheksa aastat järjest on Vasaloppeti võit läinud Norra, valitsev meister on Tord Asle Gjerdalen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles