Jalgpallimaailm tutvustas uusi reegleid

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Pildil on jalgpallurid.
Pildil on jalgpallurid. Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline vutiliit FIFA teatas, et tänavu juulist hakkavad mängijate laenulepingutele kehtima uued reeglid.

FIFA kirjutab oma kodulehel, et uute reeglite eesmärgiks on teiste hulgas arendada noori mängijaid ja vältida klubidel talentide massilist kogumist.

Klubid on kohustatud panema kirja laenudetailid. Eriti olulised on lepingu pikkus ja majandusnüansid.

Kõige lühem laenuperiood on 1. juulist kahe üleminekuakna vaheline aeg, kõige pikem aga üks aasta. Muide, näiteks 2019. aastal teatati, et Eesti koondise ründaja Rauno Sappinen siirdus Sloveenia klubisse Domžale laenule terveks kolmeks aastaks. Tõsi, nii kauaks kesktormaja aga võistkonda ei jäänud.

Keelatud on juba laenul oleva mängija edasi laenamine. Muutub ka kahe klubi vaheline laenumängijate hulk: ühest ja samast klubist võib klubi hooaja jooksul laenule võtta kuni kolm mängijat. Üks klubi võib teisele laenata kuni kolm pallurit.

1. juulist 2023. aasta 30. juunini võib klubi laenule anda ja laenule võtta kuni kaheksa mängijat. Sellest järgmisel hooajal langeb mõlema suuna arv seitsme paele, sellest hooaeg hiljem kuue peale. Selle reegli alla ei loeta aga alla 21-aastaseid mängijaid ja klubi poolt treenitud mängijaid ehk KTMe.

Näiteks Eestis on KTM-reegel sätestatud nii: «Mängija, kes olenemata vanusest, rahvusest ja kodakondsusest, alates hooaja algusest, mil ta sai 12-aastaseks kuni hooaja lõpuni, mil ta sai 23-aastaseks, on mänginud klubi eest või on olnud klubisse registreeritud vähemalt kolm hooaega.  Kui mängija on laenul või kui ta antakse hooajaks üles teise klubi võistkonda, siis laenul olemise või teise klubi võistkonna eest mängimise aeg läheb KTM aja arvestusse mõlemale klubile.

Samuti loetakse KTMiks mängijat, kes on mistahes vanuses olnud klubisse registreeritud ja klubi võistkonda üles antud vähemalt seitse hooaega, mis ei pea olema järjestikused. Lisaks eelnevale on igal Premium, Esi- ja Esiliigas B osaleval klubil võimalus nimetada KTMiks kuni kolm mängijat lisas III kirjeldatud tingimustel (kunstlik KTM).»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles