BLOGI ⟩ Tõeline triller: maailma teise reketi alistanud Kanepi pääses Austraalia lahtistel kaheksa parema hulka! (16)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Kaia Kanepi Austraalia lahtistel.
Kaia Kanepi Austraalia lahtistel. Foto: MICHAEL ERREY/AFP/Scanpix

Kaia Kanepi (WTA 115.) alistas Austraalia lahtiste neljandas ringis ülipõnevas heitluses maailma teise reketi, valgevenelanna Arina Sabalenka 5:7, 6:2, 7:6 (7). Nüüd on eestlanna jõudnud veerandfinaali kõigil suure slämmi turniiridel.

Kohtumine algas kõrgetasemeliselt, mõlemad tugeva löögi poolest tuntud mängijad särasid ilusate sooritusega. Kerget initsiatiivi hoidis Sabalenka, kes võimsate pallingutega vastase elu mitmel puhul raskeks tegi. Samas ei jäänud Kanepi maha ja ühte sammu astuti pikalt.

Paradigma nihe saabus seisul 5:5, kui valgevenelanna kõigepealt oma pallingut hoidis ning siis ka väga magusal hetkel mängu esimese murde teenis. Tasuks 7:5 setivõit.

Teises vaatuses olid ohjad algusest peale Kanepi käes. Ta murdis kohe vastase servi, siis ka teist korda ning pääses 4:0 juhtima. Sabalenka korralikult mängu sisse ei saanudki ning kaotas teise seti kindlalt 2:6.

Vaikselt, kuid kindlalt paistis rahulikult ja enesekindlalt tegutsenud Kanepi võidu suunas tüürivat. Taas õnnestus tal Sabalenka serv murda ning 3:1 juhtima pääseda. Muide, seisuni 4:3 polnud eestlanna otsustavas vaatuses kaotanud oma pallingul ainsatki punkti. Ent mäng polnud tehtud, ees ootas pöörane kulminatsioon. 

Kohe pärast seda, kui Sabalenka oli murde tagasi võitnud, tegi ta oma servil kolm topeltviga ja ühe lihtvea. Kanepi ees rullus lahti punane vaip: ta pääses 5:4 seisul 40:0 ette, kuid luhtas esialgu kolm matšpalli ja hiljem veel ühe. Jämedam ots läks taas vastase kätte!

Aga nagu eeldada võite, alles läks põnevaks! Eestlanna jäi 5:4 eduseisust hoobilt 5:6 tagaajajaks ning Sabalenkal oli kasutada ka üks murdepall. Kanepi ronis nüüd aga ise keerulisest seisust välja ning viis kohtumise kiiresse lõppmängu.

Ka seal käis sõit Ameerika mägedel. Austraalia lahtistel kümneni peetavas otsustavas faasis pääses Kanepi kõigepealt 5:2 ette, ent jäi siis 5:6 ja 6:7 taha. Eestlanna hoidis aga külma pead, vastas 4:0 vahespurdiga ning võitis pöörase duelli 2 tunni ja 19 minutiga.

Enne mängu

Matši täpset algusaega on võimatu ette ennustada. Nagu ikka, algab Austraalias mängupäev Eesti aja järgi kell 2. Kanepi ja Sabalenka kohtumine peetakse turniiri peaväljakul, Rod Laver Arenal viimase, viiendana. Sellele eelneb kaks naiste ning kaks meeste lahingut. 

Selge on nii palju, et meile kõige oodatuma duelli eel peetav Taylor Fritzi (ATP 22.) ja Stefanos Tsitsipase (ATP 4.) mäng ei alga kindlasti enne kella 10. Aga kuna meestel läheb võiduks tarvis kolme setivõitu, võib kohtumine kesta umbes kaks kuni neli tundi.

Sabalenakaga on Kanepi varem tenniseväljakul kohtunud korra. See juhtus aasta tagasi Austraalia lahtiste eelturniiril, kui 6:1, 2:6, 6:1 jäi peale eestlanna. «Tal on hea serv, ta lööb väga tugevasti. Eeldan, et ta mängib väga hästi,» rääkis Kanepi lühidalt jõulisest valgevenelannast.

23-aastase Sabalenka pole Austraalia lahtistel siiani esinenud just liiga veenvalt. Kõik senised mängud on läinud otsustavasse setti, kuigi vastased olnud pigem keskmikud. Ta on jagu saanud Storm Sandersist (WTA 128.), Xinyu Wangist (WTA 100.) ja Markéta Vondroušovast (WTA 41.).

Sabalenka on tuntud tugevate löökide ja heal päeval mõrvarliku servi poolest. Aga pallingul tuleb sisse ka kõvasti apse. Näiteks pärast Vondroušova alistamist ütles ta, et olen õnnelik, et tegin vaid 10 topeltviga.

Kui Sabalenka jõudis Austraalias neljandasse ringi teist (esimest puhku mullu), siis Kanepi alles esimest korda. Teistel slämmidel on nende laeks jäänud vastavalt pool- ja veerandfinaalid.

«Järjekordne kõva pommitaja. Tuleb kindlasti huvitav mäng ja ootan seda väga,» vaatas Sabalenka ette esmaspäevasele lahingule eestlannaga.

Muide, statistika tõestab ilmekalt, et Kanepi on suurturniiridel ohtlik vastane. Slämmidel on ta esikümne mängijate alistanud 18 mängust 10, ülejäänud mõõduvõttudel on saldo 29/5.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles