FIA võib mulluse F1 finaaletapi skandaali tõttu võistluste direktorile kinga anda

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Michael Masi.
Michael Masi. Foto: Hasan Bratic/SIPA/Hasan Bratic/SIPA/Scanpix

Eelmine vormel 1 sarja hooaeg läheb ajalukku kui üks põnevamaid, ent viimane etapp, Abu Dhabi GP tekitas kõvasti poleemikat. Pilootide Max Verstappeni ja Lewis Hamiltoni kõrval rabas endale ootamatult palju rambivalgust võistluste direktor Michael Masi. 

Meenutame alustuseks, mis 12. detsembril juhtus. Hooaja finaaletapile läksid Verstappen ja Hamilton võrdsetelt punktidelt. Neist viimane oli kihutamas kaheksanda tiitli suunas, kuniks Nicholas Latifi viis ringi enne lõppu seina põrutas ja rajale tuli turvaauto. 

Järgnesid Masi kaheldavate otsuste kaskaad, millega mängiti Verstappenile lootusetust seisust trumbid pihku. 24-aastane hollandlane kasutas võimaluse ära. Ta möödus viimasel ringil Hamiltonist ning teenis karjääri esimene MM-tiitli. 

Mercedese tiim esitas kohe pärast finišit kaks protesti, ent kumbagi ei rahuldatud. Tõsi, kuigi reeglites seisab punkt, et viimane sõna jääb võistluste direktorile, painutas Masi tavasid julgelt ja läks paljude arvates ka tugevalt rappa. 

Tuleval hooajal ei pruugi 44-aastane austraallane ametis jätkata. «Olen Michaelile öelnud, et ta tegi mitmes mõttes head tööd. Aga on võimalus, et järgmisel hooajal näeme uut võistluste direktorit,» ütles Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) uus F1-boss Peter Baye.

Masi rikkus, õigemini muutis, turvaauto rajale tulles kaht reeglid. Esiteks läks viltu ringiga mahajääjate positsiooni tagasi võtmine, teiseks turvaauto boksi minemise ajastus. 

Bayeri sõnutsi võib F1s oodata struktuuri muudatusi. Varasemalt palju kohustusi omanud võistluste direktori rollid võivad hakata jagunema mitme inimese vahel. Detailides pole veel kokkuleppele jõutud. 

Küll aga on selge, et enam ei saa tiimipealikud võistluse direktoriga keset võidukihutamist otseselt suhelda ja seeläbi ka kaubelda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles